O conferinţă internaţională cu 85 de participanţi şi invitaţi din cadrul Europol şi Interpol va avea loc la Sibium în perioada 28-30 martie 2022.
Poliţia Română implementează proiectul East Connection 2020, pentru gestionarea domeniului fraudei intra-comunitare, traficului cu produse accizabile, produse din tutun şi bunuri supuse drepturilor de proprietate intelectuală din România, Republica Moldova, Bulgaria şi Ucraina.
Prin implementarea proiectului East Connection 2020, Inspectoratul General al Poliţiei Române îşi propune să popularizeze în rândul actorilor relevanţi un standard comun de gestionare a domeniului fraudei intra-comunitare, traficului cu produse accizabile, produse din tutun şi bunuri supuse drepturilor de proprietate intelectuală din România, Republica Moldova, Bulgaria şi Ucraina.
În următoarea perioadă, va fi facilitată întâlnirea a 270 de specialişti internaţionali în domeniul prevenirii şi combaterii fraudelor, din mediul public şi privat: Poliţia Română, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, DLAF – Departamentul pentru Luptă Antifraudă, Autoritatea Vamală Română, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Europol, Interpol, Ambasada SUA în România, companii producătoare de tutun (British American Tobacco, Japan Tobacco International, Philip Morris), reprezentanţi ai organizaţiilor de protecţie a drepturilor de proprietate intelectuală (Turcu&Turcu România, Frisch&Partners România).
De asemenea, au confirmat participarea la activităţi reprezentanţi ai instituţiilor de aplicare a legii din străinătate: poliţişti din cadrul Poliţiei Naţionale din Bulgaria, Departamentul Poliţie Economică, Serviciul Combaterea infracţiunilor referitoare la regimul vamal, poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei din Republica Moldova, Direcţia de Investigaţii Complexe a Inspectoratului Naţional de Investigaţii.
Astfel, va fi îmbunătăţită cooperarea dintre profesioniştii agenţiilor de aplicare a legii, vamă şi inspecţie fiscală ale statelor implicate, prin crearea unor contexte formale, care să încurajeze schimbul de experienţă şi bune practici şi schimbul operativ de date şi informaţii de interes.
Proiectul presupune organizarea unor evenimente cu participanţi din cadrul organizaţiilor relevante.
Vor fi organizate, în lunile aprilie, mai şi iulie, trei workshop-uri regionale, în Oradea, Suceava şi Râmnicu Vâlcea.
La finalul activităţilor, va fi conceput un manual de bune practici, metode şi tehnici de combatere a fraudelor, prezentate din perspectiva instituţiilor de aplicare a legii, ce va fi diseminat către toţi participanţii.
Perioadă de implementare este 1 ianuarie 2021 – 31 august 2022, iar bugetul alocat este de 146.100,06 euro, din care grantul este de 80%.
La data de 22 martie 2022, la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române, s-a desfăşurat conferinţa de lansare a proiectului East Connection 2020, cu participarea specialiştilor Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi, în sistem videoconferinţă, a poliţiştilor specializaţi în investigarea criminalităţii economice de la nivelul teritorial.
Sursa – Agerpres