Primăria Sibiu vrea să reabiliteze și să modernizeze Calea Șurii Mici și să realizeze aici un coridor integrat de mobilitate cu două benzi speciale pentru mijloacele de transport public în comun și piste de biciclete. Drumul Hoților va avea la final câte două benzi de circulație pe fiecare sens, șase giratorii și trotuare lărgite pentru pietoni.
Municipalitatea a depus documentele necesare pentru a primi avizele de mediu pentru un „coridor integrat de mobilitate pe Calea Șurii Mici”.
„Se impune lărgirea zonei carosabile cu două benzi de circulație dedicate mijloacelor de transport în comun, realizarea de piste de biciclete și trotuare asigurându-se astfel siguranța rutieră, atât pentru autovehicule, cât și pentru pietoni și bicicliști, îmbunătățirea condițiilor de trafic în contextul dezvoltărilor urbanistice actuale și preconizate, în scopul reducerii timpilor de deplasare între zona centrală și Zona Industrială Vest și a încurajării folosirii mijloacelor de transport alternative”, se arată în memoriul de prezentare depus de municipalitate la APM.
Drumul Hoților se lărgește la patru benzi
Drumul Hoților va avea în total patru benzi, două dintre acestea fiind destinate transportului public în comun. Primăria spune că benzile pentru autobuze și stațiile pentru călători reprezintă o prioritate deosebită. Strada are un grad mare de deteriorare în prezent, ca urmare a faptului că nu a fost supusă unui proces de reparație capitală, ci doar unor intervenții punctuale pentru menținerea unui nivel de circulație normal.
Șase sensuri giratorii
Municipalitatea plănuiește să amenajeze șase sensuri giratorii pe toată lungimea Drumului Hoților. Primul se va construi pentru a oferi acces la viitorul spital de urgență, al doilea pentru ieșirea de la spital, cel de-al treilea se face la kilometrul 1+280, la viitoarea zonă de dezvoltare urbană. Al patrulea sens giratoriu va fi amenajat în zona străzii Bruxelles, al cincilea la km. 2 + 180, loc în care primăria spune că se află o zonă viitoare de dezvoltare urbană, iar ultimul sens giratoriu se va amenaja la intersecția cu centura care leagă Zona Industrială Vest de autostradă, loc în care au avut loc nenumărate accidente rutiere, unele și mortale.
CITEȘTE ȘI: Accident teribil pe Calea Șurii Mici – Patru persoane decedate
Piste de biciclete pe tot drumul, trotuare și spații verzi
Pentru a încuraja mobilitatea alternativă, primăria vrea să amenajeze și piste de bicicletă pe toată lungimea drumului. Acestea vor avea o lățime de 1,50 metri. De asemenea, au fost prevăzute și trotuare pietonale pe toată lungimea drumului cu o lățime de 3 metri. Cât despre spațiile verzi, primăria spune că se vor planta arbori foioși care „să ofere accente verticale și volumetrice cu texturi și culori de-a lungul bulevardului, concretizate în aliniamente care oferă și o predictibilitate a direcției de deplasare”. Este vorba despre 1.060 de arbori din specia arțar, care la bază vor avea gazon.
În memoriul depus la Agenția pentru Protecția Mediului se mai arată că lucrările de reabilitare se vor executa, în cea mai mare parte, sub circulație, pe jumătate de cale, pe tronsoane bine stabilite.
Valoarea totală a investiției se ridică la 276.698.254,19 lei, iar perioada de implementare propusă este de 12 luni.