Când se schimbă ora - Ceasurile se dau cu o oră înainte

În fiecare ultim weekend din luna martie se trece la ora de vară. Peste o săptămână, adică în noaptea de 26 spre 27 martie, ceasurile se dau cu o oră înainte, iar ora 03:00 va deveni ora 04:00. Se spune că dormim mai puțin, iar ziua de 27 martie 2022 ar fi cea mai scurtă zi din an.

În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore când e ora de iarnă), scrie Digi24.

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură. Însă ora de iarnă este ora considerată standard.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.

Cât mai continuă schimbarea orei

Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Ar fi trebuit caîncepând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană, numai că pandemia de covid, iar acum evenimentele din Ucraina au împiedicat realizarea acestui calendar.

„România și alte state trebuiau să decidă dacă vor adopta această măsură. România a decis că, deocamdată, să nu adopte această masură și acest proces este blocat în momentul ăsta la nivel european”, declara, în toamna anului trecut, europarlamentarul Victor Negresu.

În mod normal, țările Uniunii Europene ar fi trebuit să informeze Comisia asupra alegerii lor până în aprilie 2020, apoi să se coordoneze cu executivul blocului comunitar pentru ca deciziile individuale să nu afecteze funcţionarea pieţei unice. Propunerea de renunţare la schimbarea orei a apărut în 2018 şi ar fi trebuit să intre în vigoare încă din 2019, dar unele ţări europene s-au opus.

Senatul SUA a votat ca ora de vară să devină permanentă

Senatul SUA a adoptat marți, 16 martie 2022, o măsură care ar face ca ora de vară să devină permanentă pe întreg teritoriul Statelor Unite. Legea a fost adoptată de Senat cu unanimitate de voturi, însă trebuie să treacă și de Camera Reprezentanților și să fie apoi promulgară de președintele Joe Biden. Dacă măsura va trece de Congres și va fi promulgată, aceasta ar însemna că nu va mai fi nevoie să se dea ceasul înapoi în fiecare an, în toamnă. Proiectul de lege are un sprijin bipartizan, fiind inițiată de mai mulți republicani și democrați, notează CNN.

Sursa: Digi24

Ultima oră