Inquam Photos/ Octav Ganea
Sursa Foto - Inquam Photos/ Octav Ganea

De frică să nu fie otrăvit, Vladimir Putin a concediat în jur de 1.000 de angajați de la Kremlin.

Potrivit jurnalistului Daily Beast, Craig Copetas, otrava ar fi metoda preferată pentru comiterea asasinatelor în Rusia. Personalul pentru curățenie, secretare și bucătari se numără printre angajații care au fost concediați. Serviciile secrete spun că președintele rus „este speriat”, potrivit lui Copetas, scrie observatornews. 

Vladimir Putin și-a concediat aproape 1.000 de angajați - Îi este teamă să nu fie otrăvit

Potrivit NBC News, lista celor care au fost otrăviți după ce au contestat deciziile Kremlinului este „lungă”. Multe cazuri celebre de otrăvire au avut loc în timpul Războiului Rece. Un exemplu este cazul lui Georgi Markov, un disident bulgar, care a murit după ce un agent KGB l-a înțepat cu un vârf de umbrelă uns cu ricină.

În timpul primului mandat al lui Vladimir Putin, Viktor Iuşcenko, candidat la preşedinţia Ucrainei împotriva unui contracandidat susţinut de Kremlin, a fost otrăvit în 2004, iar în urma incidentului a rămas desfigurat. În același an, celebra jurnalistă de investigații Anna Politkovskaya a fost otrăvită, dar a supraviețuit. Ea a fost împușcată doi ani mai târziu, chiar de ziua lui Putin.

Boris Voldarsky, un fost ofițer din cadrul Serviciilor secrete militare sovietice, a scris o carte despre cum KGB folosește otrava pentru a-și asasina țintele. Prin această metodă, moartea victimei trebuie să pară naturală sau cel puțin să producă simptome care să îi deruteze pe medici și pe anchetatori.

Cel mai recent caz de otrăvire este al liderului opoziției din Rusia, Alexei Navalnîi. Disidentul a supraviețuit tentativei de asasinat, iar în acest moment se află la închisoare. Procuratura din Rusia a cerut condamnarea lui Navalnîi la încă 13 ani de închisoare, pentru fraudă şi ultragiu la adresa instanţei, transmit TASS şi alte agenţii de presă ruse, preluate de Reuters şi AFP.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică