Sibienii, speriați de război și criza economică ce va urma - Cererea de credite a scăzut la jumătate
foto: arhivă

Ultimele trei săptămâni au schimbat nu doar viața ucrainenilor, ci și planurile românilor și pe cele ale sibienilor. Aceștia au devenit mai sceptici în privința viitorului lor financiar și, dacă acum o lună plănuiau să ia un credit pentru a cumpăra un apartament, războiul și posibilitatea unei crize economice le-a tăiat avântul. Brokerii de credite spun că cererea pentru credite ipotecare a scăzut cam la jumătate.

De aproximativ doi ani cererile pentru credite de nevoi personale au înregistrat o scădere. Sibienii au devenit mai atenți la cheltuielile pe care le fac, în contextul scumpirilor care de atunci nu se mai opresc. Chiar și așa, creditele ipotecare au rămas în topul cererilor. Și acestea însă au început să pălească în fața necunoscutului adus de criza din Ucraina, iar brokerii de credite resimt acest lucru.

”În perioada în care programul Prima Casă a fot oprit creditele ipotecare au cam stagnat și ele. Acum, din 15 martie, de când s-a dat drumul la Noua Casă, au început să vină câteva cereri. Dar, chiar și așa, sunt foarte puține comparativ cu alte perioade. La noi suma împrumutată pleacă de pe la 60.000 de euro, dar am avut și un împrumut de 120.000 de euro pentru o casă. Volumul creditelor ipotecare nu se poate compara cu cel de acum chiar și un an, când pentru Prima Casă se făceau rezervări la bănci”, spune Adelina Marinescu, manager Smart Credit Finance.

Perioadă de panică- și agenții imobiliari

Nici la Kiwi Finance sibienii nu se prea înghesuie în această perioadă. ”Cererea pentru credite ipotecare a scăzut cam la jumătate în ultimele trei săptămâni. Și înainte, tot cam pe credite ipotecare se mergea cel mai mult, pentru că Sibiul s-a dezvoltat foarte mult pe parte imobiliară. Acum este o panică generată de război, lumea așteaptă să vadă ce se întâmplă. Dar în perioada următoare, vom învăța să trăim cu asta sau se va opri, și atunci piața să sperăm că își revine și ea. Acum oamenii nu vor să își blocheze banii în avansurile pentru un apartament, pentru că nu se știe ce va fi. Nu creșterile dobânzilor din ultima perioadă i-a oprit, ci războiul”, spune Nicoleta Ghiță, broker de credite.

Dacă cererea pentru acordarea creditelor ipotecare a scăzut, în primul rând a scăzut cererea pentru cumpărarea de apartamente noi, în special. Și din cauza războiului, dar și din cauza dezvoltatorilor imobiliari care nu prea acceptă programul Noua Casă. ”Cererea de cumpărare a scăzut în ultimele săptămâni cam cu 30%. Odată din cauza războiului, dar și din cauza faptului că dezvoltatorii acceptă din ce în ce mai puțin vânzarea prin programul Noua Casă, pentru că avansul de 5% este foarte mic și blochează un apartament pe bani puțini. Și cei care ar fi vrut să cumpere s-au oprit nu neapărat că războiul ne amenință și pe noi, dar mai degrabă din cauza crizei care ar putea urma, nu vor să se îndatoreze în situația actuală”, spune Dan Popescu, fondator Platinum Imobiliare.

Vârstnicii, mai curajoși

Media celor care iau credite ipotecare este undeva la 35- 40 de ani. Dar, mai nou, și cei trecuți de 50 de ani se angrenează la astfel de împrumuturi. ”Cererea pentru credite de nevoi personale sunt este un pic amorțită, dar de obicei primăvara, vara se iau acești bani pentru că în general lumea se împrumută pentru a renova câte ceva prin casă. Dar, am observat că cele ipotecare devin atractive pentru persoanele de peste 50 de ani, mai ales că una din bănci  a prelungit perioada de rambursare până la 75 de ani. Nu iau sume foarte mari, undeva la 30.000 până la 50.000 de euro pentru o garsonieră sau un apartament de 2 camere”, spune Andra Gândilă, broker de credite la Red Finance.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ultima oră