Percheziții în Dâmbovița, Mureș și Gorj - Cinci indivizi au fraierit taximetriști din Sibiu - S-au dat drept avocați și primari
foto: arhivă

Polițiștii Biroului Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Sibiu au în lucru un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, zece acte materiale, și fals informatic, șase acte materiale, vizați fiind cinci bărbați din județele Dâmbovița, Mureș și Gorj. Aceștia ar fi fraierit câțiva taximetriști din Sibiu și, prefăcându-se că sunt avocați, procurori și primari, au scos de la ei sume mari de bani pentru prestarea unor comisioane.

Polițiștii sibieni au intrat în casele mai multor persoane din Dâmbovița, Mureș și Gorj și le-au adus la audieri în Sibiu. Doi dintre indivizii implicați au fost reținuți de oamenii legii, fiind cercetați pentru înșelăciune și fals informatic.

„La data de 17.03.2022, o echipă complexă de polițiști din cadrul Biroului Investigații Criminale Sibiu, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratelor de Poliție Județene Dâmbovița, Gorj și Mureș și a luptătorilor din cadrul Serviciilor de Acțiuni Speciale din cadrul inspectoratelor de poliție anterior menționate, au pus în executare trei mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Dâmbovița, Mureș și Gorj, precum și cinci mandate de aducere pentru cei cinci bărbați bănuiți de săvârșirea acestor fapte”, spun reprezentanții IPJ Sibiu.

În urma audierilor efectuate și a probatorului administrat în cauză, împotriva a doi dintre bărbați s-a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore, urmând ca în cursul acestei zile să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Conturi false cu date de identitate reale

Polițiștii spun că, în urma cercetărilor și investigațiilor efectuate, au constatat că în perioada 24.07 – 10.10.2021, doi bărbați din Dâmbovița, în vârstă de 19 și 26 de ani, ar fi creat conturi în sisteme de plată on-line folosind datele de identitate reale a cinci persoane, fără însă a avea acordul acestora, conturi pe care le controlau efectiv. Ulterior, la aceste conturi au primit acces alți trei bărbați, cu vârsta cuprinsă între 21 și 26 de ani, din județele Gorj și Mureș.

Zece taximetriști din Sibiu trași pe sfoară

Folosindu-se de aceste date de cont, cei 5 bărbați au apelat telefonic, din iulie și până în octombrie, 10 sibieni, șoferi de taxi. Aceștia s-au dat drept avocați, procurori și primari pentru a le câștiga încrederea și pentru a-i induce în eroare, și le-au solicitat să efectueze mai multe tranzacții prin intermediul unui serviciu plată on-line, sub pretextul prestării unor comisioane și cu promisiunea restituirii sumelor tranzacționate. Ulterior, după ce sumele erau virate, aceștia nu mai răspundeau la telefon, fără a mai restitui sumele respective. Totodată, din cercetări a reieșit faptul că după efectuarea tranzacțiilor, aceștia își transferau sumele respective prin intermediul unor sisteme online de transfer bancar și de pariuri, în conturi personale deschise la diferite bănci comerciale.

Valoarea totală a prejudiciului cauzat este de aproximativ 8.300 lei, în cursul urmăririi penale fiind instituită măsura sechestrului asiguratoriu pentru prejudiciul cauzat.

Cercetările în acest dosar continuă, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică