Iohannis despre prezenţa NATO în România după discuția cu șeful Guvernului Spaniei - "Contăm pe sprijinul țării dumneavoastră"
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a discutat joi cu președintele Guvernului Spaniei, Pedro Sánchez, despre situația strategică la Marea Neagră, în contextul invaziei rusești în Ucraina și a spus că noul concept strategic aliat care va fi adoptat la Madrid va trebui să reflecte noua realitate de securitate

„I-am transmis președintelui guvernului Spaniei întreaga apreciere pentru cooperarea foarte bună în cadrul NATO și susținerea României pentru un Summit aliat de succes în luna iunie la Madrid. Noul concept strategic aliat care va fi adoptat la Madrid va trebui să reflecte adecvat noua realitate de securitate”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele României a spus că a evaluat împreună cu Pedro Sánchez situația de securitate din proximitatea directă a flancului estic și în special la Marea Neagră, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

„Această nouă situație necesită consolidarea consistentă a posturii de descurajare și apărare pe flancul estic, în special în sudul său, unde se află România, inclusiv prin crearea rapidă a grupului de luptă, amplasat în țara noastră. Contăm pe sprijinul Spaniei în acest sens”, a mai declarat președintele.

Iohannis a mai spus că încurajează creșterea acestor contribuții în România și la Marea Neagră, „pentru că actualul context extrem de complicat o impune”.

„România va continua să acționeze la rândul său ca stat responsabil contribuitor la securitatea regională și euro-atlantică, alături de Spania și de ceilalți aliați”, a mai spus Klaus Iohannis.

La rândul său, Pedro Sánchez a spus că Europa de azi este mai puternică și mai unită, „asta s-a dovedit și în timpul pandemiei, dar s-a dovedit și acum în timpul războiului”. Sánchez crede, însă, că trebuie să fim conștienți, la nivelul tuturor statelor europene, că această provocare pe care o lansează Putin către Uniunea Europeană „este importantă”, „pentru că așa se vede foarte clar că Uniunea Europeană are un proiect foarte puternic, dar trebuie să își întărească capacitățile și pe planul apărării”.

„Săptămâna viitoare sperăm că vor fi va fi aprobată noua strategie în ceea ce privește apărarea pentru următorii ani, politica noastră de securitate comună, apoi complementaritatea cu NATO, cu Alianța Nord atlantică, la Madrid va avea loc un summit în luna iunie în acest sens și apoi vom defini foarte clar care va fi orizontul ă NATO pentru următorii 10 ani până în 2030”, a spus președintele Guvernului Spaniei.

Ultima oră