După aproape trei ani de contestații și procese, Curtea de Apel Alba a emis o hotărâre definitivă, prin care mașinile școlilor de șoferi din Sibiu nu mai au voie să circule prin oraș la orice oră și pe orice stradă. Directorii școlilor de șoferi sunt nemulțumiți, pentru că, spun ei, elevii nu vor mai avea aceleași deprinderi, iar instructorii vor fi nevoiți să stea cu o hartă în brațe pentru a nu intra pe străzile interzise.
În noiembrie 2019, Biroul Rutier Sibiu a cerut în special șoferilor opinii și propuneri despre felul în care circulația mașinilor-școală influențează traficul din oraș. În urma acestor consultări a fost transmis, după aprobările necesare, școlilor de șoferi și instructorilor auto autorizați traseul pe care se poate învăța conducerea unui autovehicul ori, după caz, se poate susține examenul pentru obținerea permisului de conducere.
Administratorii școlilor au contestat această decizie, dar pentru că ea a fost menținută la nivelul IPJ, s-au adresat Tribunalului Sibiu și apoi Curții de Apel Alba. Aici decizia a fost dată în favoarea menținerii circuitului restricționat, astfel că de acum acesta trebuie respectat.
„E un pic șocant„
Directorii școlilor de șoferi spun că această decizie va influența tot procesul de învățare. Nu vor fi afectați doar elevii, care vor memora cele câteva străzi pe care se va putea circula, dar instructorii vor fi nevoiți și ei să evite amenzi. ”O dată că restrângerea la anumite străzi nu e în regulă. Ce facem? Ne învârtim cu elevii pe câteva străzi? La examen aceleași, iar când vor ieși din perimetrul ăsta vor fi în altă lume. Ei trebuie să deprindă niște abilități în trafic. Apoi, ce vor face instructorii? Stau cu o listă de străzi în brațe, să nu intre pe vreuna interzisă să ia amendă? O să fie niște trasee pe care elevii le vor memora și cam atât. Apoi, la examen, același traseu, cum se va desfășura?”, spune Dragoș Năstase, administratorul școlii de șoferi Prima.
Acesta spune că nici orarul nu este bine ales. ”Da, înțeleg interdicția dintre 7:30 și 9 dimineața. Dar de exemplu, intervalul 15:30- 18:30…Sunt elevi care nu pot veni seara, că lucrează. Ei cum fac? Sau iarna, după 18 este întuneric, iar pe zi elevul nu poate. El nu poate învăța doar pe timp de noapte. sunt șocante, oricum, aceste decizii. Să vedem dacă mai există vreo cale de atac, pentru că pur și simplu ne interzis să muncim”.
Traseele și orarul ce vor trebui respectate de școlile de șoferi:
1. De luni până vineri între orele 07:30 – 09:00 și 15:30 – 18:30 se interzice învățarea conducerii unui autovehicul, ori, după caz, susținerea examenului pentru obținerea permisului de conducere sectorul (inel central) de drumuri ale cărui limite exterioare îl constituie străzile: Oncești – Negoveanu – Semaforului – Ștefan cel Mare – Bâlea – Hermann Oberth – Constituției – Abatorului – Târgul Fânului – Râului – Ion Neculce – Turismului – Alba Iulia* – Maramureșului – Cristian – Avrig – Octavian Goga – Bahluiului – Siretului – Calea Cisnădiei – Rahovei – Mihai Viteazu – Doamna Stanca (loc. Șelimbăr) – șos. Sibiului (loc. Șelimbăr);
Notă: inclusiv pe străzile menționate anterior este interzis accesul autovehiculelor destinate învățării conducerii în timpul efectuării ședințelor practice / susținerii examenului în vederea obținerii permisului de conducere.
2. De vineri ora 13:00 până duminică, pe tot parcursul sărbătorilor legale , precum și în zilele premergătoare sărbătorilor legale începând cu ora 13:00 se interzice învățarea conducerii unui autovehicul, ori, după caz, susținerea examenului pentru obținerea permisului de conducere, pe următoarele străzi:
– șos. Sibiului din loc. Șelimbăr (strada Semaforului până la sensul giratoriu unde se regăsește stația de carburant Lukoil);
– b-dul Vasile Milea;
– b-dul C. Coposu;
– str. Hermann Oberth;
– str. Bâlea ;
– str. Ștefan cel Mare ;
– str. Semaforului;
– str. Moldoveanu;
– str. Nicolae Iorga;
– b-dul Mihai Viteazu;
– str. Doamna Stanca (loc. Șelimbăr)
– Calea Dumbrăvii (de la intersecția cu strada Siretului până la b-dul Vasile Milea);
– Calea Cisnădiei;
– str. Constituției;
– str. N. Teclu;
– str. Abatorului;
– Calea Șurii Mari;
– str. Lungă;
– str. Rusciorului;
– str. Râului;
– șos. Alba Iulia;
– str. Malului;
– str. Cibinului;
– str. Târgul Fânului;
– str. Maramureșului;
– str. Cristianului;
– str. Moldovei;
– b-dul Victoriei;
– str. Transilvaniei;
– str. Rennes;
– str. Școala de înot;
– str. Octavian Goga;
Pe rețeaua de drumuri județene aflate în competența Poliției Municipiului Sibiu este permisă învățarea conducerii unui autovehicul, ori, după caz, susținerea examenului pentru obținerea permisului de conducere astfel:
– D.J. 106 A (Sibiu – Păltiniș) până la intersecția cu D.J 106J(Gura Râului);
– D.J. 106D între Rășinari și Poplaca;
– D.J. 106 R (Sibiu – Poplaca);
– D.J. 106 până la intrarea în Cornățel”.
Tu n-ai fost in aceeasi situatie ratatule?
Foarte bine. Sunt satul de masini care se plimba cu 10km/h in timp ce instructorul sta in dreapta, pe telefon. Nu cumva sa prinda ceva viteza, ca el nu poate fi atent si la elev si la facebook. Zilele trecute, intr-un giratoriu, m-am trezit ca o masina de scoala de pe banda 1 a mers direct inainte, fara sa ocoleasca giratoriul, aproape sa se urce pe mine. Doar dupa ce m-am infipt in claxon, si-a scos instructorul fata din telefon…
In sfarsit o decizie ff buna,ca prea si-au luat-o-n cap instructorii…oriunde aveau treaba.hop sa se „deie” cu elevul pe sosea.Mai avem si altii nevoie de decongestionarea traficului.Multumiri initiatorilor!