foto inquam photos / casian mitu
FOTO Inquam Photos / Casian Mitu

O femeie în vârstă de 32 de ani din Sibiu a mers duminică la un centru de colectare donații pentru refugiații ucraineni. Sibianca a folosit numele unei persoane din Ucraina și s-a dat drept altcineva pentru a primi alimente și produse de igienă. Spre seară, organizatorul campaniei de la centrul respectiv, și-a dat seama că ceva nu este în regulă, astfel că a anunțat poliția. Oamenii legii au găsit-o și au întocmit un dosar de cercetare penală privind săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, punând-o să înapoieze toate bunurile obținute mințind. În urma celor transmise de IPJ Sibiu, mai multe persoane au spus că vor să o ajute pe respectiva femeie, bănuind că ar fi nevoiașă. Dana Budeanu este una dintre persoanele publice care a declarat că îi va plăti amenda.

A spus că e din Ucraina

Zilnic, o mulțime de persoane care fug din Ucraina din cauza războiului ajung la Sibiu. Unii dintre oameni ajunși în orașul nostru se adresează autorităților pentru a primi ajutor, dar și sibienilor. În municipiu, au fost organizate câteva centre de colectare bunuri pentru refugiați, unul dintre ele aflându-se pe strada Tractorului, loc în care refugiații vin și iau mâncare, medicamente, apă și haine.

În acest loc a ajuns și sibianca în vârstă de 32 de ani. Sursele Ora de Sibiu spun că femeia s-a dat drept altcineva, spunându-le voluntarilor de la centru că este stabilită în Sibiu și este din Ucraina, folosind numele unei persoane reale, care într-adevăr locuiește aici. Astfel, sibianca a primit donații: bunuri de igienă personală, alimente, jucării și rechizite școlare, în valoare de 1.500 de lei.

Duminică seara, voluntarii de la centru au verificat datele persoanelor care au solicitat ajutorul în acea zi. Așa și-au dat seama că, femeia venită duminică avea același nume cu o altă femeie care le ceruse ajutorul cu o zi înainte și care era cetățean ucrainean stabilit în Sibiu. Organizatorul centrului a sunat-o pe adevărata ucraineancă și a așa aflat ce s-a întâmplat.

Femeia care s-a dat drept refugiată ar avea doi copii mici, cu vârste cuprinse între 2 și 4 ani, și este din Rusciori. Ea locuiește împreună cu concubinul ei în municipiul Sibiu. Potrivit surselor Ora de Sibiu, niciunul dintre ei nu este angajat și că amândoi sunt apți de muncă. Altă sursă a declarat că, dacă ar fi venit la centru și ar fi spus adevărul, că are nevoie de hrană și produse de igienă, voluntarii i-ar fi dat oricum. Fiindcă a mințit, oamenii s-au văzut nevoiți să anunțe poliția. Sursele Ora de Sibiu spun că, în momentul în care femeia a fost găsită de poliție și luată la întrebări, ar fi devenit recalcitrantă, vorbind urât și înjurând. 

Dana Budeanu vrea să plătească amenda sibiencei

Mai multe persoane s-au oferit să o ajute pe femeia din Sibiu, care în urma acestei povești a fost blamată și judecată pe rețelele de socializare. Oamenii spun că, dacă este nevoiașă, o pot ajuta cu tot ce are nevoie. Dana Budeanu este una dintre persoanele publice care i-a luat apărarea sibiencei.

„Dai unui refugiat, dai și unui amărât din România. Televiziunile au dat despre cum miliția a săltat o femeie amărâtă care s-a dus la un centru de ăsta unde se dă moca la refugiați și a luat rechizite și niște mâncare de 1.000 lei. Și îi fac dosar penal și o duc la secție. Plătesc eu cei 1.000 de lei. Plătesc eu ce a luat ea, ce a furat cetățeanul român din banii mei, din banii celor care au donat. Plătesc eu ca să nu îi facă niciun dosar penal. O să mă interesez unde s-a dus, de unde au săltat-o. Cum să salți o femeie? O femeie care s-a dus și a luat, atenție, rechizite, pentru un copil, nepot, ceva, și mâncare”, a spus Dana Budeanu într-un video publicat pe Facebook. 

Polițiștii sibieni continuă cercetările în acest caz sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu