primăria sibiu ”lucrează” la impozitele și taxele pentru 2023 – proiectul este în dezbatere publică

Valoarea taxelor și impozitelor locale pentru anul viitor a fost deja stabilită de Primăria Sibiu. Acestea rămân la valoarea de anul acesta, dar totuși, sibienii vor scoate mai mulți bani din buzunar. În schimb, se acordă în continuare bonificații, iar impozitul pentru mașini hibrid este redus consistent.

În proiectul de hotărâre se specifică faptul că valoarea impozitului pe clădirile rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, se va menține la cota de 0,08% din valoarea impozabilă a clădirii. Și pentru clădirile cu proprietari persoane juridice se propune ca impozitul pe clădirile rezidenţiale să rămână la valoarea din anul 2022, adică o cotă de 0,2%
din valoarea impozabilă a clădirii, la care se adaugă cota adiţională de 25% din cota de impozit propusă.

Taxele rămân și ele neschimbate ca valoare. Dar, cu toate acestea, banii care vor pleca din buzunarul sibienilor plătitori vor fi mai mulți ca în acest an. Și asta din cauza faptului că primăriile, pentru a recupera decalajul generat de rata inflației, sunt obligate, prin lege, să indexeze impozitele și taxele locale, care constau într-o anumită sumă în lei sau care sunt stabilite pe baza unei anumite sume în lei, până la data de 30 aprilie, ținând cont de rata inflației pentru anul fiscal anterior.

Pentru anul 2023, această corelare înseamnă 5,1% în plus.

În schimb, pentru mașinile hibrid legea fiscală prevede o bonificație de minim 50% din valoarea impozitului. Primăria Sibiu propune ca reducerea să meargă până la 75%.

Sibienii care vor plăti integral impozitul pe clădiri, terenuri i autovehicule, până la finalul lunii martie, vor beneficia în continuare de o reducere de 10%.

În continuare, proprietarii terenurilor intravilane, neîngrijite, vor plăti un impozit majorat cu 500%.

Întregul proiect de hotărâre poate fi văzut AICI. Sibienii care au obiecții sau propuneri pentru a fi îmbunătățit proiectul, le pot trimite pe adresa de e-mail pms@sibiu.ro sau letric la sediul Primăriei Municipiului Sibiu din str. Samuel Brukenthal nr. 2, camera 8, până pe data de 28 martie.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu