cursuri gratuite pentru copiii refugiați din ucraina - pot învăța în sibiu, mediaș și cisnădioara 
foto: arhivă

În ultimele săptămâni, în România au ajuns aproape 30.000 de copii refugiați din Ucraina. Mulți dintre aceștia au venit cu familiile lor în județul Sibiu. Pentru aceștia este extrem de important să continue studiile și să aibă parte de activități educaționale. În acest sens, comunitatea locală s-a implicat pentru a le oferi copiilor cursuri gratuite. Ei pot învăța limba ucraineană, limba engleză și pot studia muzică, desen și pot chiar să participe la cursuri de dans. De asemenea, la nivelul Inspectoratului Școlar s-a format o comisie pentru a coordona activitățile de repartizare a preșcolarilor și elevilor ucraineni în școlile din județ. 

Copiii care fug din calea războiului din Ucraina trebuie să aibă în continuare acces la educație. În județul Sibiu există deja câteva locuri unde ei pot continua să învețe și să participe la cursuri. 

cursuri gratuite pentru copiii refugiați din ucraina - pot învăța în sibiu, mediaș și cisnădioara 

În Cisnădioara, de exemplu, Ansamblul Agora a organizat o școală temporară pentru copiii ucraineni. Zilele trecute, reprezentanții căutau o învățătoare ucraineancă calificată care să predea. „Organizăm o școală temporară pentru copiii ucraineni din satul Cisnădioara de lângă Sibiu (8km distanță), în cadrul Ansamblului Agora Cisnădioara. Momentan sunt 7 copii de ciclul primar și suntem în căutarea unei învățătoare ucrainence calificată care să ne ajute cu copiii. Va fi angajată și cazată la noi împreună cu familia, bineînțeles gratuit”, este mesajul celor de la Ansamblul Agora, publicat pe Facebook. 

Dacă cunoașteți pe cineva care ar putea ajuta, puteți suna la numărul de telefon: +40740045916.

Și în Mediaș, copiii din Ucraina sunt așteptați la cursuri. Pe lângă lecțiile de limbă, ucraineană și engleză, se oferă în mod gratuit și cursuri de muzică, desen și dans. 

„Pentru ucraineni cu copilași cazați în Mediaș și împrejurimi am organizat împreună cu profesoara (cazată și ea în Mediaș), ore de limba și literatura ucraineană și ore de engleză. Dacă cunoașteți ucraineni interesați, vă rog să-i puneți în legătură cu mine. De asemenea, dacă puteți să oferiți activități pentru copii ucraineni, care nu necesită cunoașterea limbii române, dați-mi de știre”, a scris Julia Batioha pe pagina ei de Facebook, acolo unde o puteți contacta pentru detalii. 

La Mediaș copiii au deja un program stabilit. Luni, de la ora 11:00, micuții de la grupa mică fac desen, iar marți, tot de la 11:00, pot veni copiii de la grupa mare. Marți, între 16:30 și 18:00, preșcolarii de la grupa mică fac engleză, iar miercuri, în același interval, învață engleză cei de la grupa mare. Pentru ziua de miercuri s-a stabilit ca micuții să facă muzică, începând cu ora 11:00. Joi au loc cursuri de dans de la ora 13:00, iar de la ora 14:00 se fac ore de limba și literatura ucraineană cu grupa mică. Grupa mare va face lecții de ucraineană vineri de la ora 16:30. 

La nivelul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Sibiu s-a constituit o comisie formată din inspectorul școlar general, doi inspectori școlari, trei profesori și un psiholog școlar, pentru a coordona activitățile de repartizare a elevilor în școlile din județ unde pot învăța alături de copiii români. Joia trecută, o familie din Ucraina a depus prima cerere în acest sens. Un copilaș în vârstă de 2 ani va merge la creșa din cadrul Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 22 Sibiu, iar altul în vârstă de 12 ani va învăța la Școala Gimnazială Nr. 1 din Sibiu. 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică