Războiul din Ucraina a început de aproape trei săptămâni. În tot acest timp, peste 2,5 milioane de persoane au fugit din țara lor pentru a-și găsi un nou adăpost. Cei mai mulți dintre ei s-au dus în Polonia, iar peste 75.000 au găsit un refugiu în România. Mulți dintre refugiații ucraineni au fost cazați la Sibiu, în orașe și în satele din județ. Unii dintre ei, care au fost doar în tranzit, au primit de asemenea câte o noapte de cazare, dar și mâncare.
Milioane de oameni fug din calea războiului din Ucraina. Unii dintre ei au plecat din țara lor doar cu un ghiozdan în care au aruncat câteva haine. Mulți au ajuns și în România, acolo unde au primit ajutor imediat.
„Pe teritoriul României se află 75.081 de cetățeni ucraineni, dintre care 29.385 sunt copii. Copiii sunt primii pe lista de priorități atât în privința intervențiilor autorităților guvernamentale, fie la nivel central, fie la nivel local, cât și în conjugarea eforturilor cu societatea civilă, ONG-urile specializate din țară sau care au o vocație internațională și expertiză internațională, însă din perspectiva responsabilității lor pe care statul român le are față de protecția copilului”, spune Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului.
Cazare și hrană pentru refugiații ajunși la Sibiu
Sibiul a fost unul dintre județele care a oferit sprijin imediat refugiaților din Ucraina. Autoritățile au creat spații de cazare pentru aceștia și le-au oferit hrană. Sibienii de rând nu au fost mai prejos și s-au oferit să-i găzduiască în casele lor, iar proprietarii de pensiuni și cabane le-au pus la dispoziție proprietățile lor.
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a pus la dispoziția cetățenilor refugiați și strămutați proveniți din zona de conflict militar din Ucraina 30 de locuri de cazare în cadrul Căminului Studențesc și 50 de locuri de cazare aflate în incinta vilei din Stațiunea Păltiniș. La finalul săptămânii trecute, 15 ucraineni erau cazați în căminele din oraș. „Este vorba despre șapte adulți și opt copii, proveniți din Ucraina, cazați în căminele Universității Lucian Blaga situate pe Bulevardul Victoriei”, a precizat, pentru Ora de Sibiu, Alina Voina, purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu.
Pe lângă persoanele cazate acum în cămine, au mai fost alți zeci de refugiați care s-au aflat în tranzit. Aceștia au poposit la Sibiu, unde au primit cazare, dar și hrană. „De asemenea, s-au oferit servicii de cazare și hrană tuturor persoanelor refugiate care au tranzitat județul Sibiu și au solicitat temporar aceste servicii. Precizăm faptul că, datele centralizate de CJCCI Sibiu sunt într-o continuă dinamică”, a mai spus Voina.
Persoanelor din Ucraina li se vor asigura în continuare cazare, hrana zilnică și consiliere psihologică, toate costurile acestor servicii fiind suportate de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.
Refugiații pot fi cazați și în internatele unor licee
Și Primăria Sibiu a pus la dispoziție locuri de cazare pentru refugiați, acestea totalizând un număr de 129 locuri. O sută de locuri se află în internatele Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară „Terezianum” și respectiv al Colegiului Tehnic Energetic Sibiu – mobilate și dotate corespunzător. Alte 29 de locuri sunt în locuințele libere din fondul locativ al municipiului Sibiu. În perioada următoare, acestea vor fi dotate cu mobilier de primă necesitate.
Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, a anunțat zilele trecută că autoritățile județene au contabilizat locurile de cazare care pot fi puse la dispoziția refugiaților ucraineni care ajung aici. Aceștia pot fi cazați în mai multe spații ale instituțiilor din subordinea Consiliului Județean, din Sibiu, Mediaș, Turnu Roșu. Dacă este nevoie de un spațiu în care să fie primiți sute de oameni, Sala Transilvania este aceasta, pentru că aici pot intra aproximativ 500 de persoane.