uniunea europeană va renunța la dependența de importurile de petrol și gaze din rusia până în 2027
Sursa Foto - Pixabay

Uniunea Europeană va renunța la dependența de importurile de petrol și gaze din Rusia până în 2027, a declarat Președintele CE, Ursula von der Leyen.

„Până la mijlocul lunii mai vom face propuneri pentru a elimina treptat dependența noastră de gazul, petrolul și cărbunele din Rusia până în 2027, susținuți de resursele naționale și europene necesare”, a spus Von der Leyen după summitul liderilor UE, convocat pentru a discuta despre războiul Rusiei din Ucraina, scrie Digi24.

Uniunea Europeană a mai promis și în trecut că va diversifica resursele de energie, în mod notabil în 2014, când Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina. Progresele făcute atunci au fost limitate, parțial din cauza Germaniei – cel mai mare consumator european de energie din Rusia – care nu a vrut să agite spiritele cu Moscova.

Însă decizia președintelui Vladimir Putin de a ordona luna trecută invazia a schimbat datele problemei. În câteva zile, cancelarul german Olaf Scholz a oprit gazoductul Nord Stream 2, proiect co-finanțat de companii germane care ar fi mărit considerabil capacitatea Rusiei de a trimite gaz direct către Europa, astfel ocolind Ucraina.

Anterior săptămâna aceasta, Ursula von der Leyen și oficialii de la Bruxelles au prezentat planurile de a reduce în 2022 importurile de gaze rusești în UE prin găsirea unor furnizori alternativi, astfel accelerând tranziția către energie regenerabilă. De asemenea, UE plănuiește să reducă consumul de gaze rusești prin îmbunătățirea eficienței energetice precum și prelungirea vieții centralelor pe cărbune și nucleare care altfel ar fi fost închise.

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele executivului european responsabil de politici climatice, a spus joi că Europa ar putea înlocui 100 de miliarde de metri cubi de importuri de gaz rusesc până la sfârșitul anului.

„Aceasta reprezintă două treimi din ce importăm de la ei”, le-a spus acesta reporterilor. „Două treimi până la sfârșitul acestui an. Este greu, al naibii de greu, dar este posibil dacă suntem dispuși să mergem mai departe și mai repede decât am făcut-o înainte”, a adăugat liderul european.

Aproape 40% din necesarul de gaze naturale al UE depinde de importurile din Rusia. Federația Rusă mai furnizează și aproximativ 27% din importurile de petrol ale Europei precum și 46% din cele de cărbune. Luate la un loc, comerțul valorează zeci de miliarde de dolari pe an pentru Rusia.

Liderii europeni s-au exprimat clar în această săptămână că blocul comunitar încă nu se poate alătura SUA ca să interzică petrolul rusesc, din cauza impactului asupra gospodăriilor și a întreprinderilor care deja se confruntă cu prețuri record. O uriașă companie de îngrășăminte a tăiat din producția sa europeană din cauza prețurilor mari la gaze naturale.

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat luni că Rusia ar putea tăia furnizarea de gaz către Germania prin Nord Stream 1 ca represalii pentru blocarea de către Berlin a noului proiect Nord Stream 2.

Într-o declarație alături de președintele Consiliului European, Charles Michel și de președintele francez Emmanuel Macron, după summitul de la Versailles, von der Leyen a declarat că executivul de la Bruxelles va înainta o propunere pentru ca facilitățile de stocare a gazului natural să fie 90% pline până la începutul lunii octombrie în fiecare an.

„Aceasta va fi polița noastră de asigurare față de întreruperile de furnizare”, a spus șefa Comisiei Europene.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică