Refugiaţii ucraineni pot vizita gratuit Muzeul Brukenthal

Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu îşi deschide porţile pentru refugiaţii ucrainenei. aceştia pot intra gratuit în instituţia muzeală. Anunţul a fost făcut de Ministerul Culturii, într-o postare pe Facebook. Alături de Brukenthal sunt şi alte muzee din ţară.

Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” şi Ateneul Român oferă refugiaţilor din Ucraina posibilitatea de a vizita gratuit colecţiile şi expoziţiile temporare pe care le găzduiesc.

Acestora li s-au alăturat Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu şi Palatul Culturii din Iaşi – Complexul Muzeal Naţional „Moldova”, informează Ministerul Culturii, într-o postare pe Facebook.

Toate persoanele care au fugit din calea războiului de pe teritoriul ucrainean pot trece pragul acestor instituţii de cultură, fără a plăti bilet sau taxă de intrare, în baza unui act de identitate – carte de identitate, paşaport, carnet de student sau carnet de conducere. Pentru minori, recomandarea este să fie însoţiţi de părinţi sau de o rudă apropiată.

Filarmonica „George Enescu” oferă, dincolo de posibilitatea vizitării gratuite a Ateneului Român, acces gratuit la concerte pentru refugiaţii din Ucraina, în limita locurilor disponibile.

Muzeul Naţional de Artă Contemporană al României şi-a transformat cafeneaua în spaţiu comunitar, unde cei afectaţi de războiul de pe teritoriul ucrainean primesc acces la internet, băuturi calde, gustări, totul fiind pus la dispoziţie în mod gratuit. Vizitatorii sunt invitaţi să contribuie cu ce poate fi de ajutor: ceai, cafea, biscuiţi, ciocolată sau snackuri.

Muzeului Naţional de Istorie a României i-au trecut pragul, până vineri, peste 90 de refugiaţi. Angajaţii MNIR au cumpărat produse pe care le-au donat centrului de ajutor din Calea Griviţei 200.

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” a pus la dispoziţie un spaţiu de colectare pentru donaţii pentru centrele de primire a refugiaţilor. Săptămâna aceasta au vizitat muzeul ucraineni de la refugiul Corbeanca, iar pentru copiii acestora s-au organizat ateliere.

Luni, Muzeul Naţional de Artă al României anunţa că oferă acces gratuit refugiaţilor din Ucraina la sediul central şi muzeele satelit, respectiv Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul K. H. Zambaccian şi Muzeul Theodor Pallady, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10,00 – 18,00.

„Am fost în weekend la muzeu şi erau foarte mulţi refugiaţi în vizită. Cu copii, cu familii, în grupuri. Noi aveam deja instituită gratuitatea la punctele de acces. Vor mai veni”, declara, pentru AGERPRES, directorul general al MNAR, graficianul, criticul de artă şi curatorul Călin Stegerean.

Ultima oră