Producătorii de îngrăşăminte şi-au redus activitatea din cauza preţului la gaze - Vom avea alimente mai puţine în acest an

Producătorii europeni de îngrăşăminte, printre care şi Nitrogenmuvek din Ungaria, îşi reduc producţia din cauza scumpirii dramatice a preţurilor gazelor naturale, sporind riscurile legate de creşterea în forţă a inflaţiei alimentare la nivel mondial, scrie Bloomberg.

Invazia Ucrainei de către Rusia a zguduit pieţele de materii prime şi a împins preţurile gazelor naturale, utilizate în procesul de producţie de îngrăşăminte, la niveluri record. Producătorii de îngrăşăminte sunt astfel forţaţi să-şi restrângă producţia, împingând în sus costurile inputurilor agricole şi amplificând riscurile unui şoc alimentar la scară mondială.

Gigantul norvegian Yara, unul dintre cei mai mari producători de îngrăşăminte din lume, a anunţat că-şi restrânge producţia de amoniac şi uree în Italia şi Franţa din cauza creşterii preţurilor gazelor, notează CNN.

Fabricile respective au o capacitate anuală combinată de 1 milion de tone de amoniac şi 0,9 milioane de tone de uree. Yara este al doilea mare producător de amoniac din lume.

Europa poate importa îngrăşăminte din alte regiuni ale lumii, unde preţurile gazelor sunt mai scăzute, însă orice reduceri de producţie vor avea probabil un impact negativ asupra ofertei mondiale, susţin analiştii.

Nitrogenmuvek, singurul producător de îngrăşăminte artificiale din Ungaria, a anunţat la rândul său că-şi suspendă temporar producţia de amoniac din cauza preţurilor ridicate la energie, potrivit Budapest Business Journal.

Nitrogenmuvek a declarat că suspendarea producţiei de amoniac este „inevitabilă în actualul context de piaţă“, adăugând că preţurile gazelor au înregistrat mai mult de o dublare şi că securitatea alimentării cu energie este ameninţată în situaţia excepţională în care se află economiile europeană şi ungară în contextul războiului din Ucraina.

Borealis, un al producător european de îngrăşăminte, îşi reduce şi el capacitatea de producţie de amoniac din cauza scumpirii gazelor.

Compania analizează de asemenea suspendarea în întregime a producţie „din motive economice“, scrie Bloomberg.

Şi alţi producători de amoniac se gândesc să ia măsuri similare, potrivit Fertilizers Europe.

„Companiile nu-şi pot asuma în continuare riscul producerii de îngrăşăminte cu preţurile actuale la gaze, iar depozitarea produselor pentru vânzare ulterioară este de asemenea prea riscantă“, a declarat Lukaz Pasterski, purtător de cuvânt al Fertilizers Europe.

Practic toate culturile din lume depind de inputuri ca potasa şi nitrogenul şi în lipsa unei oferte constante fermierii vor întâmpina dificultăţi în a cultiva orice, de la cafea, la orez şi soia.

Ultima oră