iohannis, după întâlnirea cu vicepreşedintele sua: "aliații nato nu vor ceda niciun milimetru"
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a declarat, în timpul declarației comune cu vicepreședintele SUA, Kamala Harris, că aliații NATO nu vor „ceda niciun milimetru” și că orice încercare de a afecta securitatea unui stat NATO va primi răspunsul ferm, prompt, decisiv al întregii Alianțe.

„Doamna vicepreședinte a reconfirmat în cadrul discuțiilor noastre de astăzi (vineri – n.r.), angajamentul deplin al Statelor Unite ale Americii pentru articolul 5 privind apărarea colectivă al Tratatului de la Washington al NATO. Acest articol cuprinde esența și spiritul NATO și garantează că orice încercare de a afecta securitatea unui stat NATO va primi răspunsul ferm, prompt, decisiv al întregii Alianțe. O spun cu foarte mare responsabilitate, NATO va acționa fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv, evident, a României”, declară Klaus Iohannis.

El spune că un eventual conflict „este un scenariu pe care cu toții dorim să-l evităm”.

„Dar noi, ca aliați, o spun alături de cel mai important partener strategic al nostru, nu vom ceda niciun milimetru în ceea ce privește respectarea angajamentelor care ne leagă. Am mulțumit pentru aceste garanții de securitate de nezdruncinat, așa cum societatea românească nu a mai beneficiat până acum în istoria noastră și datorită cărora fiecare cetățean al României poate să fie liniștit fără grijă pentru siguranța sa și a familiei sale”, conchide șeful statului român.

„Vizita dumneavoastră reflectă o dată în plus profunzimea și soliditatea parteneriatului strategic bilateral și angajamentul ferm al Statelor Unite pentru securitatea României și a aliaților de pe flancul estic”, a spus Iohannis.

Conform președintelui României, dialogul continuu și coordonarea strânsă ale Statelor Unite cu România și cu toți aliații și partenerii a avut o contribuție esențială la conturarea răspunsului unitar și puternic al comunității internaționale la acțiunile Rusiei.

Ultima oră

Comentariul meu