„Familia” Salvamont Sibiu se mărește și așteaptă voluntari - ”Căutăm colegi noi dornici să ajute comunitatea”

Echipa Salvamont Sibiu s-a mărit cu încă trei salvamontiști atestați. După minim 2 ani de aspirație si formare profesională de minim 360 ore în cadrul SPJ Salvamont Sibiu – ca și centru de formare acreditat, după participarea la cele 4 stagii de evaluare națională, 3 persoane au promovat examenele și au obținut atestatele de salvamontiști.

Momentan, Salvamont Sibiu are în componență 19 salvamontiști angajați, 11 salvamontiști voluntari atestați și 16 aspiranți voluntari.

Salvamont Sibiu asigură permanența la punctele de salvare din Păltiniș și Bâlea Lac tot timpul anului iar pe perioada verii la Cabana Negoiu și Refugiul Calțun.
Pe timpul verii patrulează pe traseele turistice și oferă informații și sfaturi turiștilor de pe traseu. În sezonul rece numărul schiorilor off-piste a crescut semnificativ, mai ales în zona Bâlea Lac unde e nevoie de echipament special pentru salvare din avalanșă și cunoștințe specifice.

„Evaluarea începătorilor și profesioniștilor are loc atât vara, cât și iarna, durează 7 zile, perioadă în care sunt evaluați de instructori naționali. Participanții sunt supuși mai multor probe, printre care cea de cățărat, iar evaluările sunt în număr de patru. La sfârșitul evaluării se dă  examenul final și examenul  medical, în urma cărora se stabilește  dacă participanții au ocupat locul de salvamontist montan, salvamontist voluntar atestat sau aspirant voluntar. În prezent, echipa așteaptă noi voluntari, fiind un colectiv tânăr, pasionat, în căutare de colegi noi dornici să ajute comunitatea. Pasiunea pentru munte este principalul factor care îi îndeamnă pe membrii echipei să rămână uniți, la care se adaugă simțul civic al fiecăruia și ideea de ajutorare a colectivului din care fac parte, de a forma o echipă care să-și ajute  semenii.” menționează Dan Popescu, director Salvamont Sibiu.

Pentru formarea profesională se pot înscrie persoanele care au o experiență de 2 ani de voluntariat în cadrul unui serviciu acreditat, iar dacă trece probele este acceptat și va urma o perioadă de 2 ani de practică în cadrul serviciului din Sibiu. Persoanele venite din afară nu pot merge la examen fără pregătire.

Pentru a aplica pentru aceste posturi, persoanele trebuie să aibă un bagaj de cunoștințe destul de bine consolidat, să cunoască elemente de alpinism folosite în salvarea montană.

Ultima oră