11 Martie - Ziua Naţională a Meseriilor marcată la Sibiu - Tu ce meserie vrei să ai?

Asociația Româno-Germană de Formare Profesională în Sistem Dual Sibiu, împreună cu Inspectoratul Școlar Sibiu și Primăria Sibiu marchează Ziua Naţională a Meseriilor, instituită prin Legea nr. 66/2019.

Această zi reprezintă un bun prilej pentru asociație de a prezenta oferta educațională pentru anul școlar 2022-2023 în sistem de învățământ profesional dual, la unitățile de învățământ și agenții economici parteneri. Învățământul profesional dual este o formă de organizare a învăţământului profesional, care se desfăşoară în baza unui contract de muncă şi combină pregătirea profesională organizată de un operator economic, cu pregătirea organizată în cadrul unei unităţi de învăţământ. Responsabilitatea privind organizarea şi funcţionarea este partajată între operatorul economic şi unitatea de învăţământ.

În cadrul Asociației Româno-Germane de Formare Profesională în Sistem Dual Sibiu, activează unitățile de învățământ din Sibiu: Liceul Tehnologic „Independența”, Colegiul Tehnic Energetic și Liceul Tehnologic „Avram Iancu”, alături de agenții economici parteneri: Brandl, Continental, Harting, ODU, KUKA, Marquardt, Wittenstein.11 Martie - Ziua Naţională a Meseriilor marcată la Sibiu - Tu ce meserie vrei să ai?

Pentru anul școlar 2022-2023, asociația propune absolvenților de gimnaziu 175 de locuri în 6 clase a IX-a, în sistem de învățământ profesional dual, în domeniile de pregătire mecanică, electromecanică, electronică și automatizări la unitățile de învățământ partenere.

Mai exact, Liceul Tehnologic „Independența” propune 4 clase a IX-a în sistem dual, calificările sculer-matrițer, electromecanic, electronist și operator CNC. Liceul Tehnologic „Avram Iancu” propune o clasă a IX-a în sistem dual, calificarea operator CNC, iar Colegiul Tehnic Energetic va inaugura din această toamnă prima clasă duală a IX-a, calificarea electronist. Pe parcursul celor 3 ani de învățământ profesional dual, elevii vor desfășura perioada practică în interiorul companiilor partenere fiecărei clase: Brandl, Continental, Harting, ODU, KUKA, Marquardt, Wittenstein.

„Susținerea educației din Sibiu reprezintă o prioritate pentru Asociația Româno-Germană. Împreună cu unitățile de învățământ și companiile partenere ne-am asumat această responsabilitate de a crește și de a califica forța de muncă locală, oferind perspective tinerei generații. Succesul învățământului profesional dual este dovedit în comunitatea locală, iar asociația noastră va continua să ofere elevilor posibilitatea de a se alătura sistemului de învățământ  dual, vocațional, un sistem de mare succes în alte țări, precum Germania”, a declarat Felix Szabo, vice-președintele Asociației Româno-Germane de Formare Profesională în Sistem Dual Sibiu.

Urmarea cursurilor învățământului dual presupune o serie de beneficii pentru elevi: practică în interiorul companiilor partenere (Brandl, Continental, Harting, ODU, KUKA, Marquardt, Wittenstein), bursă lunară de 500 RON – 200 RON din partea statului și 300 RON din partea agentului economic, transport și masă asigurate pe toată perioada practicii, diplomă și certificat de calificare la absolvire, cât și prioritate la angajare.

Elevii școlii duale obţin în cei 3 ani de studii competenţele necesare pentru intrarea pe piaţa muncii, având astfel o rută alternativă de formare profesională. În plus, după absolvirea clasei a XI-a, aceștia au posibilitatea de a-și continua studiile în cadrul liceelor care oferă posibilitatea continuarii studiilor liceale în format seral în vederea obținerii diplomei de bacalaureat, beneficiind de flexibilitatea și susținerea agentului economic partener.

Pentru a promova Ziua Națională a Meseriilor, marcată anual la 11 martie, dar și pentru a prezenta meseriile școlarizate în prezent și perspectivele de dezvoltare a Liceului Tehnologic „Independența”, unitatea de învățământ cu cele mai multe clase în sistem dual din Sibiu, a lansat o campanie de informare și prezentare generală a calificărilor din cadrul liceului, cu activități la clasă, implicând atât elevii, cât și părinții acestora. De asemenea, prin implicarea agenților economici, unitatea de învățământ a inițiat vizite în alte școli din județul Sibiu, în care cadrele didactice de la „Independența” au promovat conceptul de învățământ profesional dual, susținând prezentări și distribuind materiale informative: un scurt istoric al meseriilor și al evoluției acestora în școala sibiană, oferta educațională actuală în cadrul școlii, perspective în viitorul apropiat pentru învățământul profesional și dual.

O serie de materiale informative dedicate Zilei Meseriilor pot fi accesate online, pe pagina liceului sau pot fi văzute live, în incinta unității de învățământ, într-o miniexpoziție de proiecte, diplome, lucrări realizate în urma calificărilor studiate în acest liceu.

 

Ultima oră