Banca Naţională a României a aprobat tranzacţia prin care sibienii de la Elrond Network (EGLD) achiziţionează compania locală Capital Financial Services (Twispay), care deţine prima licenţă e-money din România, într-o decizie care marchează o premieră în piaţa locală.
„Această decizie istorică a Băncii Naţionale a României deschide calea pentru cetăţenii Uniunii Europene, şi în curând pentru oamenii de pretutindeni, să aibă beneficii semnificative generate de transferuri de valoare care sunt instantanee şi se realizează la o fracţiune din costurile curente, cu multiple avantaje suplimentare aduse de un sistem care asigură transparenţă şi disponibilitate în orice moment” a declarat Beniamin Mincu, CEO al Elrond Network, într-un comunicat de presă.
Concret, Twispay este o instituţie financiară licenţiată să presteze servicii de plată şi să emită monedă electronică în conformitate cu legislaţia aplicabilă şi autorizaţia emisă de BNR. Totodată, deţine statutul de membru principal Visa, ceea ce înseamnă licenţă de emitere carduri Visa, precum şi statutul de membru principal Mastercard, care înseamnă licenţă de emitere carduri MasterCard şi acceptare la plată a cardurilor.
În luna octombrie, când a fost anunţată iniţial tranzacţia, reprezentanţii Elrond Network au explicat că mutarea îi va permite companiei să ofere conturi IBAN şi carduri preplătite.
„Elrond a făcut o primă mutare strateică pentru a stabili o punte de legătură între finanţele tradiţonale şi spaţiul crypto atunci când a făcut publică iniţierea achiziţiei Twispay, instituţie ce poate opera în întreg spaţiul EEA (Uniunea Europeană, Islanda, Lichtenstein si Norvegia), conform procedurilor paşaportului European”, au transmis astăzi reprezentanţii proiectului de blockchain lansat de la Sibiu.
Consultanţii Deloitte au fost alături de Elrond Network în această tranzacţie pentru zona financiară şi de taxe, în timp ce consilierea juridică a fost asigurată de Reff & Associates Deloitte Legal.
„După o serie de dezbateri constructive s-au tras concluzii legate de rolul important al tehnologiei blockchain în ceea ce priveşte evoluţia finanţelor, încheind acest dialog cu pronunţarea oficială a Băncii Naţionale a României în favoarea achiziţiei Twispay de către Elrond”.
Elrond consideră că această achiziţie împreună cu ecosistemul blockchain deja construit oferă proiectului o poziţionare bună, în contextul reglementărilor europene care se pregătesc în domeniul criptomonedelor şi activelor digitale.
O altă tranzacţie importantă anunţată de Elrond la începutul anului este cea prin care a cumpărat procesatorul de plăţi crypto Utrust. Printre altele, această tehnologie a permis o achiziţie cu criptomonede în piaţa imobilară din România.
Proiectul Elrond Network a fost fondat la Sibiu în urmă cu câţiva ani de fraţii Beniamin şi Lucian Mincu alături de antreprenorul Lucian Todea – cunoscut pentru proiecte precum ITNT, SmartBill, TypingDNA. Sibienii s-au lansat în misiunea de a construi o infrastructură blockchain mai eficientă, iar moneda care guvernează blockchainul Elrond este cunoscută drept EGLD.
La momentul redactării acestui articol, moneda are un preţ de circa 140 de dolari la o capitalizare totală de circa 3 miliarde de dolari, conform datelor oferite de platforma CoinMarketCap, care realizează o medie a cotaţiilor de pe mai multe exchange-uri.
Moneda EGLD şi proiectul Elrond sunt de departe cele mai cunoscute proiecte de blockchain lansate de fondatori români. Unul dintre consultanţii atraşi în proiect este şi Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din ecosistemul IT local. De asemenea, proiectul a reuşit să transforme câţiva români în milionari – aşa cum este Florin Cojocaru, crypto-milionarul care a discutat în exclusivitate cu Business Magazin.
Elrond a trecut la următorul nivel prin lansarea aşa-numitului Maiar Exchange, un exchange descentralizat de active digitale în care se lansează şi alte monede, dar care are şi funcţii precum staking, liquidity pools, yield farming şi chiar metastaking şi metabonding – în termeni simpli, toate acestea reprezentând moduri în care utilizatorii pot obţine randamente pe investiţiile lor din ecosistemul Elrond prin plasarea lor înspre buna funcţionare a reţelei, respectiv înspre dezvoltarea acesteia.
Trebuie menţionat că printre dezvoltările Elrond se numără şi un marketplace de NFT-uri, unde au fost lansate proiecte cunoscute precum Strămoşi sau Subcarpaţi OG.