rusia ameninţă că barilul de petrol va ajunge la 300 de dolari
FOTO arhivă

Rusia a amenințat că va închide o conductă majoră de gaze către Germania și a avertizat că prețul petrolului va ajunge la 300 de dolari dacă Occidentul va continua cu interzicerea exporturilor sale de energie, scrie CNBC.

„Este absolut clar că o respingere a petrolului rusesc ar duce la consecințe catastrofale pentru piața globală”, a declarat luni vicepremierul rus Alexander Novak, într-un discurs la televiziunea de stat. „Creșterea bruscă a prețurilor ar fi imprevizibilă. Ar fi de 300 de dolari pe baril, dacă nu chiar mai mult”.

rusia ameninţă că barilul de petrol va ajunge la 300 de dolari

Novak a citat, de asemenea, decizia Germaniei de luna trecută de a opri certificarea gazoductului Nord Stream 2, spunând: „Avem tot dreptul să luăm o decizie și să impunem un embargo asupra pompării gazului prin gazoductul Nord Stream 1”.

„Până în prezent, nu luăm o astfel de decizie”, a spus Novak. „Dar politicienii europeni, cu declarațiile și acuzațiile lor împotriva Rusiei, ne împing spre acest lucru.”

Comentariile sale vin în contextul în care atacul Rusiei asupra Ucrainei a intrat bine în a doua săptămână, iar criza umanitară deja gravă se așteaptă să se acentueze, pe măsură ce Kremlinul își continuă invazia.

ONU a declarat că 1,7 milioane de refugiați au părăsit Ucraina de când a început invazia Rusiei, la 24 februarie, descriind-o ca fiind „criza refugiaților cu cea mai rapidă creștere în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial”.

Statele Unite s-au gândit dacă să impună o interdicție asupra exporturilor de petrol și gaze ale Rusiei.

Cu toate acestea, Germania, Olanda și Marea Britanie au părut să se retragă de la un embargo coordonat al Occidentului asupra exporturilor de energie rusească.

Analiștii din domeniul energiei au avertizat că o interdicție asupra petrolului și gazelor rusești ar avea repercusiuni seismice asupra piețelor energetice și a economiei mondiale.

Rusia este al treilea mare producător de petrol din lume, după SUA și Arabia Saudită, și cel mai mare exportator de țiței pe piețele globale. Este, de asemenea, un important producător și exportator de gaze naturale.

Uniunea Europeană primește aproximativ 40% din gazele sale prin intermediul conductelor rusești, dintre care câteva trec prin Ucraina.

Prețul petrolului a urcat luni la maximele ultimilor 14 ani, participanții de pe piața energiei concentrându-se pe perspectiva unor sancțiuni complete asupra exporturilor de energie ale Rusiei.

Contractele futures internaționale de referință pentru țițeiul Brent au crescut cu 2,1%, tranzacționându-se la 125,75 dolari pe baril marți dimineață la Londra, în timp ce contractele futures americane West Texas Intermediate au crescut cu 2%, la 121,83 dolari.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică