mesajul lui putin de 8 martie pentru mamele soldaţilor: „puteți fi mândre de ei”

Mesajul, citat de agenția rusă Tass, vine într-un moment în care militarii ruși bombardează zone urbane, provocând numeroase victime printre civili și adevărate „catastrofe umanitare” în orașe precum Mariupol, potrivit Kievului. Oficialii ucraineni și grupurile pentru drepturile omului au acuzat Rusia de crime de război.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că nici recruții, nici rezerviștii nu sunt implicați și nu vor fi implicați în „operațiunea militară” rusă din Ucraina, formula folosită de șeful statului pentru invazia din țara vecină, transmite libertatea.ro.

„Aș dori să subliniez că recruții nu participă și nu vor participa la ostilități și că nu va exista nicio chemare suplimentară de rezerviști. Doar militarii profesioniști rezolvă sarcinile atribuite”, a declarat liderul rus în mesajul său video adresat femeilor cu ocazia zilei de 8 Martie, publicat pe site-ul Kremlinului.

Președintele și-a exprimat încrederea că „aceștia vor asigura securitatea și pacea pentru poporul rus”.

Putin a avut un mesaj și pentru mamele, soțiile, surorile și iubitele soldaților și ofițerilor ruși „care se află acum în luptă pentru a apăra Rusia în timpul unei operațiuni militare speciale”.

„Înțeleg că vă faceți griji pentru cei dragi vouă. Puteți fi mândre de ei, așa cum întreaga țară este mândră de ei și își face griji pentru ei împreună cu voi”, a spus Putin.

Rusia a numit invazia o „operațiune militară specială” și, pentru a asigura ordinea socială acasă, a incriminat distribuirea de informații despre război, amenințând disidenții, presa și protestatarii cu închisoarea.

Inițial, Putin a declarat că invazia sa în Ucraina nu va viza civilii, ci doar infrastructura militară, dar de atunci, forțele sale armate au bombardat mai multe orașe și localități, lovind spitale, clădiri de apartamente și un orfelinat, potrivit Kievului.

Oficialii ucraineni și grupurile pentru drepturile omului au acuzat Rusia de crime de război, la fel și înalții oficiali americani. Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că SUA au văzut „rapoarte foarte credibile despre atacuri deliberate asupra civililor care ar constitui o crimă de război”.

Ultima oră

Comentariul meu