sibienii se pregătesc de război - fac pașapoarte animalelor de companie ca să le poată scoate din țară

Teama războiului ne cuprinde pe toți. Este inevitabil să nu ne gândim că și România ar putea fi implicată în conflictul care a izbucnit la mică distanță de noi. Și sibienii își fac planuri, iar pentru mulți dintre ei asta înseamnă că le cuprind și pe animalele de companie care fac parte din familia lor. Mai mulți medici veterinari au observat că în ultimele zile tot mai mulți sibieni au apelat la ei pentru ale întocmi pașapoarte animăluțelor.

Fotografii cu ucraineni care trec granița cu câte un animal de companie în brațe nu au cum să te lase indiferent. Probabil că acestea au fost „motorul„ care i-a împins pe foarte mulți sibieni să se gândească la ce ar face dacă ar fi nevoiți să plece dintr-o țară amenințată de război. Cu siguranță că nu și-ar lăsa animăluțul în urmă. Dar, pentru a putea trece granița cu el, patrupedul are nevoie de pașaport.

S-a dublat numărul solicitărilor

Unul din medicii veterinari de la Exclusive Vets spune că în ultimele zile s-a dublat numărul sibienilor care au solicitat pașaport pentru animalul de companie. ”Da, în ultimele zile s-a cam dublat cererea. În medie cam două, trei persoane pe zi au venit cu această cerere. Nu știu dacă e din cauza războiului, dar da, am observat că s-a cerut mai mult. Pentru emiterea pașaportului animalul trebuie să fie microcipat și să aibă toate vaccinurile făcute la zi”, spune medicul.

Și refugiații ucraineni au cerut pașaport pentru animăluț

Dacă tot mia mulți sibieni ajung cu animalele de companie la veterinar pentru a le întocmi pașaport, și refugiați ucraineni care au ajuns la Sibiu au făcut acest lucru. În România au putut intra cu animalul, dar dacă doresc să plece în alte țări europene nu pot face asta fără actele patrupedului.

”La noi au venit ucraineni. Cam 3 persoane în ultimele două zile. Au venit cu cățeluși, pentru pașaport. Uni aveau nevoie să fie microcipați, alții să fie vaccinați, pentru ca mai apoi să li se dea pașaport. Pentru refugiați nu percepem niciun fel de taxă pentru aceste servicii”, spune unul din medicii veterinari de la Vet Doctor Pets.

Majoritatea cabinetelor sau clinicilor veterinare din Sibiu au anunțat că oferă servicii medicale gratuite animalelor ajunse aici cu stăpânii lor refugiați din Ucraina.

Cum se obține pașaportul pentru animale de companie

Pașaportul pentru animalele de companie este emis de medicul veterinar, care va completa următoarele informații:

  • Informații despre proprietarul animalului.
  • O descriere a animalului, inclusiv orice marcaj.
  • Confirmare că acesta a fost vaccinat împotriva rabiei.
  • Rezultatele testului de sânge de rabie, dacă este relevant.
  • Informații despre tratamentul deparazitar, dacă este nevoie.
  • Detaliile medicului veterinar care completează pașaportul.

Pentru a obține pașaportul pentru animalele de companie, este necesar ca:

  • Animalul să fie microcipat
  • Animalul să fie vaccinat antirabic
  • Dacă aveți un câine, este posibil să fie necesar să dovediți că tratamentul de deparazitare a fost finalizat, în funcție de locul călătoriei

Un pașaport pentru animalul de companie costă între 60 și 100 de lei, în funcție de cabinetul medical căruia vă adresați.

 

Ultima oră

Comentariul meu