Meteorologii anunță că până luni seara este risc însemnat de avalanșe în munții Bucegi, Făgăraș, Parâng-Șureanu și Țarcu-Godeanu.

Potrivit ANM, în Munții Făgăraș, la peste 1.800 de metri, la suprafață se regăsește un strat de zăpadă tip pulver, pe alocuri mai consistent, peste care în următoarele zile se va mai depune un strat nou. Astfel stratul instabil de la suprafață, alcătuit din zăpadă proaspătă sau relativ proaspătă, va depăși pe alocuri 40 de cm.

risc însemnat de avalanșă în munții făgăraș

În zonele de creastă, mai ales pe versanții cu expoziție sudică și estică, sunt formate plăci recente de vânt, iar pe văi, troiene însemnate. Riscul declanșării avalanșelor va fi însemnat și poate apărea îndeosebi la supraîncărcări, când stratul instabil din partea superioară poate fi dislocat, sau când se pot rupe plăcile de vânt nou-formate.

Și în Munții Bucegi, la peste 1.800 de metri va continua să ningă. Riscul declanșării avalanșelor se va menține însemnat mai ales la supraîncărcări, când stratul instabil de la suprafață poate aluneca peste cel vechi și înghețat, sau când plăcile de vânt se pot rupe.

În Munții Parâng-Șureanu, la peste 1.800 de metri altitudine, stratul depus în ultimele 24-48 de ore, depășește pe alocuri 30 de cm. Astfel, stratul instabil de zăpadă cu rezistentă scăzută, poate depăși în unele zone 45-50 cm. La supraîncărcări, stratul recent depus și plăcile de vânt se pot disloca, ducând la declanșarea de avalanşe de dimensiuni mici și medii, riscul fiind însemnat.

Și în Munții Țarcu-Godeanu se pot declanșa avalanşe de dimensiuni medii, riscul fiind însemnat.

Potrivit meteorologilor, cel mai mare strat de zăpadă se înregistrează la Bâlea-Lac, de 242 de centimetri.

Avertizarea meteorologilor a intrat în vigoare vineri seara și este valabilă până luni, la ora 20.00.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică