complexul stohenge este posibil să fi fost un calendar preistoric - numărul și așezarea pietrelor indică acest lucru
Sursa Foto - Wikipedia

Complexul Stohenge este posibil să fi fost un calendar preistoric. Numărul și așezarea pietrelor indică acest lucru.

Megalitul Stonehenge a fost un calendar după cum indică numărul şi aşezarea pietrelor.Pentru britonii neolitici, săptămâna avea 10 zile, luna era alcătuită din 30 de zile (adică trei săptămâni), iar anul avea între 360 şi 365 zile.

complexul stohenge este posibil să fi fost un calendar preistoric - numărul și așezarea pietrelor indică acest lucru

Situat în Wiltshire, Anglia, Stonehenge este printre cele mai faimoase atracţii turistice din Marea Britanie, cu aproximativ 1,6 milioane de turişti care îl vizitează anual.

Având în vedere popularitatea şi omniprezenta sa, este obişnuit ca majoritatea oamenilor să presupună că am aflat tot ce trebuie să ştim despre acest megalit.

Nu este chiar aşa. Chiar dacă istoricii şi cercetătorii au încercat de mult să-şi dea seama care este scopul real din spatele construirii acestor structuri incredibile, rareori au ajuns la un consens.

În timp ce unii istorici au considerat că acesta nu este altceva decât un loc de înmormântare care datează din mileniul al treilea î.Hr., alţi istorici tind să-l considere drept un calendar solar, transmite BBC.

O nouă cercetare publicată de profesorul Timothy Darvill, un arheolog de la Universitatea Bournemouth, a răspuns la vechea întrebare „cum a fost construit Stonehenge şi de ce a fost construit?”.

Cine l-a construit?

Stonehenge a fost construit între anii 3500 şi 2000 î.Hr. Teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii de atunci era populat de britoni neolitici. care aveau  pielea palida, ochii căprui şi păr negru sau şaten-închis.

Anterior, se credea că a fost construit de druzi, dar primii druizi au fost atestaţi istoric de prin secolul 4 î.Hr.

Legendele folclorice spun că giganţii l-au construit.

Cum a fost construit?

Arheologii cred că vechii britanici au bătut scânduri de lemn în crăpături din stânci sau pietre masive.

Când lemnul a fost înmuiat în apă, s-a extins şi a despicat piatra.Constructorii au folosit dălţi şi ciocane pentru a ciopli şi modela pietrele.

Pietrele au fost apoi transportate către destinaţie. Probabil că au fost transportate cu plute din lemn pe râu, apoi târâte pe uscat cu sănii din buşteni, trase de oameni şi boi.

Constructorii au săpat şanţuri şi gropi adânci, apoi au ridicat pietrele cu frânghii pentru a le băga în gropi.

Construcţia a durat 1.500 ani.  75 de generaţii au contribuit la realizarea acestui megalit. Cioplirea pietrelor şi transportarea acestora au devenit tradiţii transmise din tată în fiu, fiecare bărbat având atunci datoria de a efectua ritualul construirii megalitului.

Cu ce scop a fost construit?

Profesorul Timothy spune că Stonehenge a fost un calendar solar, iar fiecare piatră reprezintă o zi – iar un cerc de 10 pietre reprezintă o săptămână.

Cercul principal (numit cercul Sarsen) din Stonehenge era alcătuit din 30 de pietre mari (dintre care multe s-au răsturnat şi lipsesc în prezent) care reprezentau 30 de zile. Înmulţirea acestor 30 de pietre cu 12 a dat un total de 360 ​​de zile. Zece pietre suplimentare în interiorul cercului Sarsen au fost plasate în grupuri de câte două, rezultând cinci perechi de pietre – despre care profesorul Timothy spune că au reprezentat cinci zile suplimentare, rezultând astfel 364,5 de zile.

Pe lângă aceste pietre, patru pietre suplimentare au fost amplasate în afara cercului. Profesorul afirmă că aceste pietre au fost acolo pentru a adăuga o zi în calendar la fiecare patru ani când era an bisect. Este remarcabil de aproape de numărul zilelor pe care îl avem în calendarul gregorian modern.

Singura diferenţă este că la oamenii preistorici o săptămână era alcătuită din 10 zile. Cea de-a zecea zi era cea mai importantă.

Oamenii de atunci se adunau la fiecare solstiţiu de vară şi iarnă pentru a celebra fertilitatea.

Anterior se credea că era un loc pentru adus jertfe închinate strămoşilor şi semenilor decedaţi.

Fiecare lună avea 30 de zile, fiind împărţită în trei săptămâni.

Pentru mai multe informaţii, urmăriţi conferinţa de mai jos.

video
play-sharp-fill

 

Sursa – Mediafax

Ultima oră

Comentariul meu

Publică