Comandamentul NATO de la Sibiu va fi pe deplin operațional din vara lui 2022. Sute de ofițeri de rang înalt vor veni aici din 11 țări membre. Vor avea nevoie de birouri unde să își desfășoare activitatea, astfel că în acest moment clădirea de pe Calea Dumbrăvii care îi va deservi se află în plin proces de reabilitare. În spatele acesteia se construiesc noi corpuri.
Lucrările care se execută în obiectivul militar amplasat pe Calea Dumbrăvii, din Sibiu sunt dimensionate și executate pentru vor asigura spațiile de lucru și administrative necesare personalului din comandament, pe măsura sosirii acestuia.
”Pe măsura parcurgerii procesului de operaționalizare, efectivul acestui comandament va crește treptat urmând să atingă câteva sute de oameni, din care aproximativ 20% sunt așteptați din cadrul forțelor armate ale statelor membre NATO.
În prezent, sunt 11 state membre NATO care vor contribui cu personal, majoritatea personalului militar străin va sosi la post în vara anului 2022. Urmează ca și alte state să participe, pe viitor, cu personal în comandamentul nostru. Bineînțeles, dinamica încadrării cu personal va depinde și de misiunile pe care acest comandament le va avea de îndeplinit, în cadrul noii arhitecturi de securitate care se conturează în acest moment”, spune colonel Marcel Aramă, purtător de cuvânt al comandamentului NATO de la Sibiu.
Birouri de sute de milioane de lei
”Lucrările de renovare completă a pavilionului dispus la stradă sunt într-o fază avansată de execuție, iar în ceea ce privește celelalte construcții/pavilioane planificate a se edifica în această cazarmă, acestea sunt în diferite faze de execuție, urmând ca pe măsura finalizării lor, personalul destinat să asigure funcționarea comandamentului, să fie relocat.
Obiectivul aflat în construcție cu termen de finalizare anul 2024, este a această dată planificat să asigure desfășurarea întregii activități a comandamentului, însă este posibil ca, în funcție de misiunile pe care HQ MNC-SE le va primi în viitor, să fie alocate și alte resurse, inclusiv obiective militare sau alte facilități. Se estimează ca o parte a comandamentului să se mute în cursul anului 2022 în noua locație.
Lucrările de construcție a noului sediu au fost finanțate din fonduri publice de către România, în calitate de națiune gazdă și așa cum rezultă din informațiile existente în cadrul Sistemului Electronic de Achiziții Publice au o valoare de 549 milioane lei”, spune Marcel Aramă.
La această dată comandamentul funcționează temporar în incinta Centrului de Perfecționare pentru Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană „Ioan Vodă” din Strada Avrig, locație care a
beneficiat de investiții importante pentru renovare și restaurare, lucrări binevenite pentru această instituție militară cu vechime și tradiție în Sibiu.
Misiunea comandamentului de la Sibiu
Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est (HQ MNC-SE) este o structură de comandă și control în domeniul terestru, parte integrantă a Structurii de Forțe a NATO (NATO Force Structure, având principala misiune apărarea și descurajarea oricăror amenințări la adresa Alianței în regiune.
Constituirea acestui comandament pe teritoriul României urmărește, realizarea coerenței operaționale între planurile de apărare națională și cele aliate, precum și o mai bună integrare operațională cu forțele aliate, în sprijinul consolidării arhitecturii de securitate pe flancul estic al NATO.
Acest lucru înseamnă că la finalizarea procesului de operaționalizare, HQ MNC-SE, ca membru credibil al structurii de forțe a NATO, trebuie să aibă capacitatea de a planifica, coordona și conduce, atât pe timp de pace cât și în situații de criză sau conflict, forțele naționale, aliate și/sau partenere din subordine.
„they have been allowed to build”, ai vrut sa spui
Doua intrebari:
La unitatea de artilerie de pe str Avrig, cand se va inlocui religva aia de racheta ruseasca expusa in fata?
La constructia noului corp de pe Dumbravii, se respecta max 35% constructie din suprafata terenului?
Not yet, it’s too early… they let them to build something, first 😀 😀
Target for Russian missiles?