percheziţii în sibiu la traficanţi de migranţi - transportau oameni din india, etiopia şi eritrea în vest
foto: arhivă

Un grup infracţional organizat specializat în trafic de migranţi a fost destructurat, 16 suspecţi fiind reţinuţi, a anunţat joi Serviciul Teritorial Braşov al DIICOT.

Procurorii DIICOT şi poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate au pus în executare, miercuri, 15 mandate de percheziţie domiciliară, în judeţele Braşov şi Sibiu, fiind descoperite şi ridicate înscrisuri, bani, telefoane mobile, două autovehicule, precum şi alte mijloace materiale de probă necesare continuării cercetărilor.

„În cauză s-a reţinut că, începând cu luna decembrie a anului 2020, pe teritoriul României, judeţul Braşov, a fost constituit un grup infracţional organizat specializat, grup care a acţionat în mod constant în zona frontierei de vest a României în vederea realizării mai multor transporturi ilegale de migranţi din India, Etiopia şi Eritrea. Informaţiile despre data şi locaţiile de unde trebuiau îmbarcaţi migranţii, precum şi ţara de destinaţie finală a acestora, erau primite de liderul grupării de la o persoană care avea contacte în interiorul unei taberei de refugiaţi din Serbia”, se arată într-un comunicat al DIICOT transmis AGERPRES.

Din cercetări a rezultat că membrii grupării asigurau două tipuri de transporturi.

În cazul transportului scurt, migranţii erau trecuţi graniţa din Serbia în judeţul Timiş, apoi erau preluaţi cu o dubă care îi transporta în Timişoara, unde erau adăpostiţi într-o locaţie închiriată pentru perioada de timp necesară strângerii unui număr suficient pentru a face un transport lung. În momentul în care erau adunate 10-15 persoane, acestea erau transportate cu o dubă spre destinaţia finală – de regulă Italia.

Al doilea tip de transport se realiza de la Timişoara până în Italia. Migranţii erau trecuţi pe jos în Ungaria de o călăuză, dar nu prin punctul de trecere a frontierei. Duba sau autoturismul trecea vama prin punctul de trecere al frontierei doar cu un şofer, migranţii fiind aşteptaţi la o distanţă de aproximativ 2-3 kilometri de graniţă, în interiorul Ungariei, iar apoi transportaţi până în Italia, Germania sau altă ţară europeană.

„Sumele de bani aferente transporturilor erau trimise prin sisteme de transfer rapid, de la agenţii din Atena-Grecia, pe numele membrilor grupului, şoferilor sau pe numele unor persoane apropiate membrilor grupării pentru a disimula adevăraţii beneficiari ai sumelor de bani. Iniţial era trimis un avans, pentru a fi folosit de membrii grupului infracţional pentru cheltuielile prilejuite de transport, iar ulterior, după efectuarea transportului, restul sumei de bani era transferată din Grecia sau remisă în mod direct. Până în luna decembrie 2021, grupul a primit din Atena – Grecia suma totală de 84.622 euro şi 62.740 RSD (dinari sârbeşti)”, se mai menţionează în comunicat.

În urma anchetei au fost documentate nouă transporturi, ultimul fiind efectuat la data de 9 februarie 2022.

Procurorii DIICOT au dispus reţinerea a 16 persoane, urmând ca în cursul zilei de joi 12 inculpaţi să fie prezentaţi Tribunalului Braşov, cu propunere de luare a măsurii arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile.

Ultima oră

Comentariul meu