hackeri
foto: arhivă

Hackerii ruși au spart site-uri guvernamentale pentru a răspândi ştiri false despre „capitulare”.

Oficialii ucraineni spun că hackerii au pătruns pe site-urile guvernamentale locale pentru a răspândi ştiri false potrivit cărora Kievul ar fi capitulat şi ar fi semnat un tratat de pace cu Moscova.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Serviciul de Stat pentru Comunicaţii Speciale şi Protecţia Informaţiilor din Ucraina a declarat că un număr nedeclarat de site-uri oficiale ale „autorităţilor regionale şi ale guvernelor locale” au fost deturnate şi folosite pentru a răspândi „minciuni” despre un acord de încetare a luptelor provocate de invazia Rusiei.

Agenția a precizat că „inamicul” este responsabil pentru această campanie de piratare, potrivit Reuters.

Agenţia nu a răspuns imediat la un mesaj prin care se solicitau mai multe detalii şi nu a fost imediat clar la ce site-uri web se referea. Autorităţile de la Kiev au acţionat rapid în repetate rânduri pentru a dezminţi ceea ce descriu ca fiind invenţii ruseşti cu privire la conflict.

Rusia neagă că foloseşte hackeri pentru a-şi ataca inamicii, dar utilizarea de către Kremlin a spionilor cibernetici în operaţiunile de informare este larg documentată.

Piratarea site-urilor oficiale de ştiri sau a conturilor guvernamentale pentru a răspândi dezinformări a mai fost făcută şi înainte. În ultimii ani, cercetătorii au urmărit un grup de hackeri denumit „Ghostwriter”, acuzat că a pătruns pe site-uri de ştiri pentru a face afirmaţii false.

Cercetătorii şi guvernul ucrainean au făcut anterior legătura între hackeri şi Belarus, care şi-a oferit teritoriul ca trambulină pentru invazia Rusiei.

sursa – Mediafax

Ultima oră

Comentariul meu