De ce e important să ne îngrijim nasul

NASUL funcționează non stop: încălzește, umidifică și purifica aerul respirat. Gâtul și plămânii functionează bine atâta timp cât nasul functionează adecvat.

NASUL are rol și în imunitate prin 2 enzime, LIZOZIMUL, provenit de la glandele serosae nazale dar și din lacrimile ce se scurg prin canalul nazo lacrimal, fiind toxic pentru bacterii, si LACTOFERINA, provenită și ea din glandele epiteliului nazal, care inhibă virulența bacteriilor, în mod deosebit a speciilor de PSEUDOMONAS SI STAFILOCOC.

Prin MUCUS,  protejează mucoasa nazală, iar câtă vreme vîscozitatea este minimă și elasticitatea este maximă.De aceea este foarte important să fim bine hidratați.
Prin CILII VIBRATILI, ale căror mișcări în stratul de mucus transporta particulele mai mari de 5 microni și filtrează în acest fel aerul dar și reduc posibilitatea colonizării bacteriologice care s ar produce  prin stagnarea mucusului.De ce e important să ne îngrijim nasul
Prin IMUNGLOBULINA A, factorul esențial în asigurarea imunității mucoasei respiratorii. Secretată de mucoasă nazală, imunglobulina A are rol major în excluderea antigenilor și alergenilor de pe mucoasa respiratorie. Deficitul de Ig A, se moștenește de la mamă. Alături de imunglobulina A participa și imunglobulinele M,G,D și E dintre care este demnă de menționat Ig G.Această are 4 subclase. Deficitul subclasei Ig G2 predispune la infecții cu HAEMOPHILLUS INFLUENZA ȘI STREPTOCOCUS PNAEUMONIAE.
O multitudine de factori perturbă imunitatea nazală, iar cei mai frecvenți sunt: aerul poluat, praful, fumul de țigară, încăperile neaerisite, mirosurile puternice, schimbările bruște de temperatura și umiditate, stressul, oboseală, deshidratarea, alimentația dezechilibrată, lipsa exercițiilor fizice.
NASUL copiilor este mai îngust decît al adulților de aceea și este mult mai ușor afectat de factorii prezentați mai sus.CURĂȚAREA corectă a nasului poate preveni bolile și ajută la tratarea lor:
Folosiți ser fiziologic caldut sau soluții saline similare, pe care să le aplicați cu un picurător sau  cu spray, apoi  evacuați secrețiile nazale folosind o pompitza la copiii mici, sau suflați nasul delicat apăsând o nara. Nu suflați nasul puternic, acest lucru este periculos deoarece poate împinge secrețiile nazale către ureche și favoriza OTITA. Un nas curat, care respiră  bine, asigura un somn liniștit.
Vă așteptam în cadrul Clinicii PROCTOVEN.

Dr. Doina Dudas

Medic primar ORL

Clinica Proctoven 

TELEFON CONTACT: 0735545530

Ultima oră

Comentariul meu