Oligarhul rus Oleg Deripaska a cerut luni încetarea „capitalismului de stat” în Rusia în faţa crizei provocate de sancţiunile occidentale, în urma invaziei ruse din Ucraina. El nu este singurul miliardar rus care se exprimă critic la adresa politicii lui Vladimir Putin.
„Este o adevărată criză şi avem nevoie de manageri de criză adevăraţi (…) Trebuie să schimbăm neapărat politica economică şi să punem capăt acestui capitalism de stat”, a scris pe Telegram miliardarul şi fondatorul gigantului Rusal, producător de aluminiu, transmite Digi24.
Contrar situaţiei din 2014, când au fost adoptate primele sancţiuni în urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova, „nu va mai fi posibil pur şi simplu să aşteptăm”, a adăugat Deripaska, unul dintre cei mai bogaţi 50 de oameni din Rusia.
El a spus că aşteaptă din partea guvernului „clarificări şi comentarii clare asupra politicii economice în următoarele trei luni”, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.
Este una din rarele critici la adresa Kremlinului, care şi-a supus elita economică de la venirea la putere a lui Vladimir Putin.
Un alt miliardar rus, Oleg Tinkov, fondatorul băncii Tinkoff, a criticat de asemenea invazia din Ucraina, într-un mesaj publicat luni.
„Astăzi, în Ucraina, oameni nevinovaţi mor în fiecare zi. Este de neconceput şi inacceptabil!”, a scris el pe Instagram, făcând apel la „alocarea de bani pentru îngrijirea oamenilor, pentru cercetarea pentru vindecarea cancerului, şi nu pentru război”.
Unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, oligarhul Roman Abramovici, „a fost contactat de Ucraina pentru a ajuta la găsirea unei soluţii şi de atunci lucrează la oferirea de ajutor”, a precizat purtătoarea sa de cuvânt, Rola Brentlin.
Duminică, miliardarul rus Mihail Fridman a denunţat la rândul său războiul din Ucraina, într-o scrisoare către angajaţii fondului său, LetterOne.
„Sunt convins că războiul nu poate fi niciodată răspunsul. Această criză va costa vieţi şi va face ravagii în două naţiuni surori de sute de ani”, a scris el, spunând că îşi doreşte ca această „vărsare de sânge” să înceteze.
Aceste luări de poziţie survin în contextul în care ţările occidentale au decis să îşi extindă sancţiunile împotriva Rusiei, ajungând la oligarhi şi la activele lor din întreaga lume.