UE blochează activele deţinute de Putin şi de Lavrov

Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a bloca activele financiare deţinute de preşedintele rus, Vladimir Putin, şi de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul sancţiunilor impuse ca reacţie la războiul lansat de Rusia în Ucraina, afirmă oficiali de la Bruxelles.

Statele din cadrul Uniunii Europene au elaborat un proiect de directivă care prevede blocarea activelor financiare deţinute la nivel internaţional de Vladimir Putin şi de Serghei Lavrov, afirmă trei oficiali de la Bruxelles citaţi de cotidianul britanic Financial Times.

Consiliul Uniunii Europene ar putea aproba această măsură de sancţionare vineri după-amiază, fiind vizate o serie de companii bancare şi sectoare industriale din Rusia, declară funcţionarii UE, sub protecţia anonimatului.

Totuşi, Vladimir Putin şi Serghei Lavrov nu vor fi vizaţi de restricţii de călătorie, dar doar pentru că Uniunea Europeană încă vrea să menţină deschise opţiunile unor reuniuni diplomatice.

Aceste propuneri au fost discutate de liderii Uniunii Europene cu ocazia summitului Consiliului European, desfăşurat joi seară. Liderii ţărilor din cadrul Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au condamnat vehement, cu ocazia summitului de la Bruxelles, atacul armatei ruse asupra Ucrainei şi au decis impunerea de sancţiuni „masive” şi „severe” împotriva Rusiei.

La rândul său, preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a anunţat, joi seară, sancţiuni „severe” împotriva Rusiei, acuzându-l pe omologul său rus, Vladimir Putin, că „a ales războiul”, astfel că va suporta „consecinţele”.

Ultima oră

Comentariul meu