Sibienii sar în ajutorul refugiaților din Ucraina - „Plec spre Siret să îi ajutăm cu cazare”
Inquam Photos / Casian Mitu

Întreaga omenire privește astăzi neputincioasă ce se întâmplă în Ucraina. Rusia a atacat țara vecină joi dimineața, iar luptele continuă. O mulțime de ucraineni fug acum din calea pericolului, neștiind pe ce drum să o apuce. În timp ce bărbații au fost chemați la luptă, femeile și copiii caută să plece cât mai repede pentru a-și salva viețile. Mulți dintre ei au pornit către Polonia, Republica Moldova și România. La granițele țării noastre au ajuns, unii dintre ei pe jos, peste zece mii de ucraineni. Românii încearcă să-i sprijine așa cum pot: cu cazare gratuită, bilete de avion, transport, mâncare și alte bunuri. Același lucru fac și sibienii.

Ucrainenii fug din calea războiului pornit de Rusia în țara lor. Luptele continuă, se aruncă rachete, se invadează marile orașe și mor oameni nevinovați. Ucrainenii încearcă să plece din zonele de conflict și au nevoie de ajutor, iar românii sunt solidari.

Sibienii vor să ofere și ei sprijin refugiaților ucraineni, astfel că au creat un formular pe care cetățenii îl pot completa pentru a le oferi vecinilor din Ucraina ajutor de orice fel, fie că este vorba despre cazare temporară, pachete cu alimente și produse de igienă, transport, materiale de campare sau chiar locuri de muncă.

FORMULARUL POATE FI COMPLETAT AICI

„De-a lungul timpului mulți dintre noi ne-am descoperit colegi, frați și prieteni care acum sunt în Ucraina, luptând, muncind sau rugându-se pentru casa lor, pentru ei și cei dragi lor, pentru libertate. Nimeni nu știe dacă vor fi nevoiți să ia calea pribegiei, sau nu va fi nevoie de acest lucru. Dar, dacă vor fi nevoiți să plece din casele lor, le putem întinde o mână? Și aici, la Sibiu?”, este mesajul publicat într-un grup de sprijin pentru ucraineni.

Sibienii sar în ajutorul refugiaților din Ucraina - „Plec spre Siret să îi ajutăm cu cazare”
Inquam Photos / Casian Mitu

Sibian: „Plec din Sibiu spre Siret pentru a găsi o familie de refugiați”

Mulți alți voluntari din Sibiu vor să ajute. Medve Sandor, de exemplu, a publicat pe pagina de Facebook un mesaj, spunând că va pleca către Siret pentru a găsi o familie de refugiați pe care vrea să îi ajute cu cazare în orașul de pe Cibin. Acesta îi îndeamnă și pe alții să ajute dacă au posibilitatea. 

„În a 2-a parte a zilei plec din Sibiu spre Siret pentru a găsi o familie de refugiați pe care să o ajutăm cu cazare în Sibiu. Putem oferi cazare pentru 5 persoane, preferabil pentru familie/femei cu copii mici, în Sibiu. Dacă cunoașteți vreun caz dați-mi un semn, dacă nu, voi merge acolo și voi vedea la fața locului dacă e cineva care are nevoie. Dacă vrea cineva să vină cu mine cu încă o mașină, pentru niște locuri extra (am doar 4 locuri în mașina mică) fac cinste cu sandvișuri și playlist pentru drum”, a scris sibianul pe Facebook.

Ajutor pentru familiile cu copii din Ucraina care suferă de boli genetice

Sibianca Adela Mohanu, mama lui Mihai, băiețelul diagnosticat cu SMA, oferă, la rândul ei, sprijin familiilor din Ucraina care au copii care suferă de boli genetice. În acest sens, oferă cazare temporară în Sibiu și Timișoara.

„Grupurile de sprijin pentru familii cu copii care suferă de SMA spun că situația este critică în Ucraina. Multe familii se ascund în subsoluri ori în alte locuri fără electricitate. Pentru copiii cu boli genetice rare, cum este SMA, suportul cu echipament medical specializat este esențial. Putem oferi cazare temporară în România, Sibiu și Timișoara, pentru trei familii SMA din Ucraina. Vă rugăm să ne ajutați ca mesajul să ajungă cât mai aproape de cei afectați”, a scris sibiancă Adela Mohanu pe Facebook.

Și în grupul de Facebook Vă ajutăm din Sibiu, creat la începutul pandemiei de coronavirus, sunt oameni care doresc să-i ajute pe ucraineni.

De asemenea, a fost creat și un grup de Facebook unde s-au alăturat aproape 45.000 de oameni care vor să ofere ajutor refugiaților ucraineni. DETALII AICI. Aici publică anunțuri chiar și ucraineni care cer ajutorul românilor.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a anunțat, joi, că au fost stabilite puncte de primire pentru refugiați în județe de graniță cu Ucraina. „Pentru început am stabilit șase sau șapte județe unde vom avea puncte pentru primire refugiați. Avem pregătite toate materialele pentru asta, am activat aceste puncte”, a spus ministrul, într-o intervenție la Digi24.

Ultima oră