De la începutul pandemiei, în județul Sibiu, s-au infectat peste 72.000 de oameni cu covid 19. Dintre aceștia peste 71.400 sunt adulți, iar 810 copii. Mai ales la începutul pandemiei, dar și în valul trecut, când varianta Delta era cea responsabilă de infectări, formele medii și grave ale bolii au fost predominante. Și Omicronul a dat forme dificile de boală. Acești pacienți se resimt după infectare, starea de sănătate fiind afectată. În aceste cazuri se impune recuperarea post covid. La Sibiu se fac astfel de proceduri în două locuri.
Recuperare la Județean
Unul din locurile în are sibienii pot merge pentru recuperare post covid este Spitalul Județean Sibiu. Încă din vara anului trecut aici s-a deschis o zonă exclusiv pentru astfel de terapii.
Important este faptul că pacienții care vin aici au nevoie de o recomandare din partea unui medic specialist sau a unui medic de familie. Cel din urmă poate elibera un bilet de trimitere, în baza căruia pacientul își face o programare, în limita locurilor și a fondurilor de la Casa de Asigurări de Sănătate.
“Programul de reabilitare medicală este personalizat în funcție de nevoile pacientului, deficitele funcționale și comorbiditățile existente. Reabilitarea medicală se va axa pe ameliorarea simptomelor de dispnee și a capacității fizice odată cu creșterea graduală a intensității programului de reabilitare, obiectivul final fiind ameliorarea stării fizice și a calității vieții, cu reintegrarea în mediul familial și socio-profesional”, explică medicul șef al secției Recuperare Medicală I, Conf.univ.dr. Florina Popa.
Cele mai frecvente sechele și disfuncții după infecția cu SARS-CoV-2 care pot fi ameliorate în urma tratamentului de reabilitare medicală sunt:
SECHELE RESPIRATORII: dispnee, deficiențe de expectorare, tipare patologice de respirație, hiperventilare;
SECHELE MUSCULOSCHELETALE: decondiționare fizică și oboseală, slăbiciune musculară severă, hipomobilitate articulară, dureri articulare și musculare, scădere a toleranței la efort
SECHELE NEUROLOGICE: deficite motorii, cefalee, dureri radiculare, parestezii și tulburări de sensibilitate, tulburări de vorbire și deglutiție, tulburări de echilibru și mers.
Dacă pacienții nu doresc să aștepte fondurile de la stat, pot plăti terapiile pe care le urmează. Tariful variază între 15 și 25 de lei, în funcție de procedură. Dar, și în acest caz este nevoie de o evaluare inițială.
Programări se pot face fizic, la fișierul din ambulatoriul spitalului sau la telefon: 0269/504.120, 0269/504.121
Cu trimitere și evaluare, chiar și la TBC
Tot în baza unei trimiteri de la medicul de familie sau specialist pacienții post covid pot ajunge la spitalul de Pneumoftiziologie sau TBC, cum este cunoscut. Aici însă, nu li se va face decât evaluare și vor fi învățați cum să facă recuperare acasă. Cel puțin până la ridicarea restricțiilor programele de recuperare sunt sistate.
”Pacienții post-COVID au la dispoziție tot în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie, în Laboratorul de Explorări Funcționale , un program de investigații pulmonare complex, prin care pot fi depistate disfuncțiile respiratorii. În ambulatoriul de specialitate al spitalului, pacienții se pot adresa post-Covid pentru consultații de specialitate, efectuate de medicii pneumologi, spirometrii, radiografii pulmonare și explorări funcționale. În plus, pacienții sunt consiliați cu privire la reabilitarea și autoîngrijirea după COVID-19. La Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu se fac evaluări post-Covid și pentru copii. Evaluarea constă într-un examen clinic, spirogramă – în funcție de vârsta copilului, analize de sânge (inclusiv determinare anticorpi specifici pentru COVID-19) și radiografie, în funcție de gravitatea cazului.”, explică Odeta Veștemean, purtătorul de cuvânt al spitalului.
Pentru toate acestea investigații este nevie de programare.
Evaluarea post-Covid la spitalul de Pneumoftiziologie se face în baza programărilor prealabile, fie online (www.spital-tbc.ro/ programari-online , Cabinet Pneumologie Copii ), fie telefonic (tel.0269 210979 sau 0790 012598 – de luni până vineri, între orele 8.00-14.30) și are loc în regim spitalizare de zi sau în ambulatoriu, după caz.
Pe bani, la Aria
Chiar dacă este vorba despre o clinică privată, și la Aria Clinic pacientul care a fost infectat cu covid 19 are nevoie de o trimitere de la medicul de familie sau specialist, de data aceasta către medicul de recuperare medicală din cadrul clinicii. Acesta va face o evaluare pacientului și va stabili planul de tratament.
• Procedurile recomandate de medic pot fi:
✓ Kinetoterapie individuala
✓ Kinetoterapie pe aparate speciale: dispozitive mecanice si/sau dispozitive
electromecanice, etc.
✓ Masaj
✓ Proceduri de fizioterapie
Tarifele pentru aceste proceduri diferă de la numărul acestora la felul lor.
Programări și informații se pot obține la Tel: 0269 22 77 72 / 73 / 78