Hallux valgus este o afecțiune denumită popular „mont”. Reprezintă o deformare a bazei halucelui spre interior și apariția în dreptul articulației sale a unei proeminențe osoase dură la palpare (exostoza medială sau montul propriu-zis). Suplimentar pot apărea deformări și ale degetelor 2-5 și limitarea mobilității articulare.
Cauzele apariției Hallux Valgus nu sunt cunoscute în totalitate, factorul ereditar are un rol destul de important. Pot fi dobândite când există defecte de arhitectură ale antepiciorului, care cauzează dezechilibre musculare. Pantofii cu toc nu sunt cauza directă, însă pot agrava un defect preexistent.
Evoluția este caracterizată prin creșterea durerii și impotenței funcționale, care conduc lent și ireversibil la agravarea simptomatologiei. Durerea severă poate împiedica pacientul să poarte orice tip de încălțăminte sau poate apărea la simplul ortostatism prelungit (stat în picioare).
În stadiile inițiale, trebuie luate în considerare măsurile conservative de tratament (nechirurgicale) – orteze de corecție, susținători plantari, pantofi adecvați, fizioterapie. În regiunea montului se poate dezvolta o bursită (inflamație locală) datorată conflictului cu pantofii, aceasta necesitând tratament antiinflamator.
În anumite situații, după episodul inflamator, la baza halucelui poate proemina o formațiune îndurată (bursă restantă) care nu mai răspunde la tratament. În acest caz, se poate interveni chirurgical pentru ablația bursei (bursectomie) și remodelarea capului metatarsian 1 (emondaj).
Când durerea este constantă și nu se remite sub nicio formă de tratament conservativ, reconstrucția chirurgicală trebuie luată în discuție. Chirurgia în scop pur cosmetic nu este recomandată deoarece ea implică riscuri, ca orice intervenție chirurgicală.
Dr. Bocea Bogdan-Axente
Medic specialist Ortopedie și Traumatologie
Doctorant ULBS