vladimir putin a convocat consiliul de securitate al rusiei

Pe fondul creșterii tensiunilor în estul Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin va organiza luni o reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Subiectele care vor fi discutate în cadrul reuniunii nu au fost clarificate de purtătorul de cuvânt. Întrebat, dacă reuniunea este una obișnuită, Peskov ar spus: „Nu una obișnuită”.

Tensiunile recente sunt rezultatul acumulării de către Rusia a aproximativ 150.000 de soldați chiar peste granița din regiunea Donbas, în est, în Belarus, la nord, și în Crimeea, la sud, care a început în toamnă.

Rusia a invocat exerciții militare ca motiv pentru acumularea de trupe și că nu este vorba de o amenințare pentru Ucraina sau orice altă națiune, dar a refuzat să ofere orice altă explicație pentru cea mai mare creștere a puterii militare în Europa de la Războiul Rece încoace.

Sâmbătă, regiunea rusă Rostov deschisese 15 puncte de trecere a frontierei pentru refugiații din regiunea Donbas din estul Ucrainei. Ulterior, în aceeași zi, Denis Pușilin, șeful separatistului pro-rus DPR, a anunțat că a semnat un decret de mobilizare generală.

Ieri, Putin și Macron au avut convorbiri telefonice la inițiativa părții franceze. Potrivit presei, președinții au convenit asupra discuțiilor din cadrul grupului trilateral (Rusia, Ucraina, OSCE – Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) privind Ucraina, care vor avea loc luni. De asemenea, președintele rus i-ar fi confirmat lui Macron intenția de a retrage trupele din Belarus după încheierea exercițiului militar comun în curs de desfășurare.

Ultima oră

Comentariul meu