Val imens de incendii de vegetație la Sibiu - Pompierii atrag atenția
foto: arhivă

Pompierii sibieni atrag atenția cetățenilor în contextul în care, în ultimele trei zile, s-au confruntat cu un val imens de incendii de vegetație.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu s-a confruntat în ultimele trei zile cu un val imens de arderi necontrolate de vegetație uscată și fond forestier.

Salvatorii sibieni au intervenit luna aceasta pentru localizarea și stingerea a peste 30 de incendii izbucnite la vegetația uscată, resturi vegetale ceea ce reprezintă o creștere alarmantă a numărului de arderi necontrolate. Astfel au ars peste 150 de hectare de vegetație uscată și resturi vegetale.

CITEȘTE ȘI: Incendiu la Ludoș – Ard 30 de hectare de vegetație uscată

Drept urmare specialiștii din cadrul ISU Sibiu transmit un mesaj impetuos către cetățeni de a nu recurge la incendierea vegetației uscate deoarece își pun în pericol viața și bunurile și riscă sancțiuni conform prevederilor legale.

„Reprezentanții Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cpt. Dumitru Croitoru al județului Sibiu îndeamnă primăriile de pe raza județului Sibiu să intensifice în această perioadă mediatizarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor la arderile necontrolate de vegetație uscată precum și riscurile la care se expun,  prin afișarea acestora în locuri publice vizibile cetățenilor și accentuarea comunicării membrilor Serviciilor voluntare pentru situații de urgență cu comunitatea”, spune Alina Voina, purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu.

În scopul prevenirii apariției viitoare a  unor evenimente negative de amploare, care pot pune în pericol viața și bunurile cetățenilor, ISU Sibiu reamintește regulile de prevenire a incendiilor ce trebuie respectate:

  • este interzisă arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale pe timp de vânt;
  • pentru ca arderea să poată fi controlată, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se colectează în grămezi, în jurul cărora se curăţă vegetaţia pe o suprafaţă de aprox.5m;
  • arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se face numai pe timp de zi, activitatea fiind permanent supravegheată până la terminare;
  • arderea se efectuează numai în zone care să nu permită propagarea focului la gospodăriile populaţiei, plantaţiile agricole, fondul forestier, reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale etc;
  • la terminarea activităţii se va urmări stingerea totală a focului înainte de a părăsi locul arderii, fiind interzisă acoperirea cu pământ a focarelor.

„Activităţile de ardere a miriştii, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale pot fi executate numai după obţinerea, în prealabil, a permisului de lucru cu foc. Emiterea acestuia se face prin grija primarului, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate sau persoana împuternicită în acest sens”, mai spune Voina.

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu focul şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

În scopul prevenirii și reducerii riscurilor, specialiștii ISU Sibiu, desfășoară patrulări pe raza județului în scopul identificării eventualelor focare de incendiu vegetație uscată.

Ultima oră