Consiliul Judeţean Braşov va apela la o casă de avocatură pentru a-i reprezenta interesele în procesul de insolvenţă al firmei Construcţii SA Sibiu, firmă care a început lucrările la mai multe obiecte de la Aeroportul Braşov, dar a fost „concediată” după ce nu a respectat graficul stabilit prin contract.
Astfel, potrivit unui proiect de hotărâre de Consiliu Judeţean, ce va fi dezbătut în şedinţa de plen de astăzi, 21 februarie, asistenţa juridică va fi asigurată de Societatea Civilă de Avocaţi Schiau, Prescure, Teodorescu. Valoarea contractului ce urmează a fi încheiat cu această casă de avocatură este de 36.890 lei (inclusiv TVA) şi sunt estimate 10 termene de judecată. În ipoteza în care asistenţa juridică şi reprezentarea Judeţului Braşov va presupune depăşirea unui număr de 10 termene de judecată, cuantumul onorariului va fi suplimentat.
Primul termen de judecată în litigiul dintre Construcţii SA Sibiu şi Consiliul Judeţean Braşov este 5 mai 2022.
Firma sibiană a depus cererea de insolvenţă în luna noiembrie a anului trecut. La momentul respectiv, potrivit presei din Sibiu, compania avea datorii de 57.286.709 lei, transmite bzb.ro.
În aproape doi ani, firma sibiană a realizat mai puţin de 12% din lucrările primite la Aeroportul Internaţional Braşov- Ghimbav
Contractul cu SC Construcţii SA Sibiu, cu o valoare de 34,026 milioane de lei, a fost semnat în luna ianuarie a anului 2019 şi a fost reziliat în 23 octombrie 2020. Prin contract, perioada de proiectare a fost stabilită la 3 luni, iar cea de execuţie a lucrărilor la 8 luni. În schimb, după aproape doi ani de prezenţă pe şantier, constructorul a ajuns la un grad de execuţie de 11,39%. Aceste întârzieri au afectat şi alte lucări de la Aeroportul Braşov, inclusiv cele la aerogară şi la balizaj, pentru că nu este realizată clădirea energetică (inclusă pe lista de lucrări a Construcţii SA Sibiu).
În luna mai a anului trecut, firma Construcţii SA Sibiu a reclamat rezilierea contractului pentru realizarea unor lucrări la Aeroportul Braşov, la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Braşov. În acest litigiu, Consiliul Judeţean Braşov a fost reprezentat tot de Societatea Civilă de Avocaţi Schiau, Prescure, Teodorescu, valoarea contractului fiind de 118.405 lei, cu tot cu TVA.
Despăgubiri pentru prejudicii create CJ, în proiectul Aeroportului
Pe de altă parte, anul trecut, în luna mai, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a anunţat că şi Consiliul Judeţean Braşov va depune acţiuni în instanţă împotriva firmei sibiene. „Vom solicita despăgubiri de aproximativ 10,3 milioane de lei de la Construcţii SA Sibiu. De asemenea, este blocată garanţia de bună execuţie (2,7 milioane de lei – n.r.), iar ultima factură a fost achitată numai după recepţionarea lucrărilor”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.
După rezilierea contractului cu firma sibiană, în urma unei licitaţii, Consiliul Judeţean a atribuit lucrările au fost atribuite Asocierii Bog’Art SRL – UTI Facility Management, care a realizat terminalul. De asemenea, această asociere se ocupă şi de realizarea turnului virtual şi de furnizarea şi instalarea echipamentelor de radionavigaţie, dar şi de montarea balizajului.