Băncile rusești au adus în țară două TIR-uri pline cu bani în contextul războiului
Sursa Foto - Pixabay

Băncile rusești au adus în țară două TIR-uri pline cu bani în contextul războiului. Aproximativ cinci miliarde de dolari cash, potrivit estimărilor Agenţiei ruse de rating ACRA.

Agenţia apreciază că este vorba de o măsură preventivă în caz că Moscova va fi supusă unor sancţiuni internaţionale, în contextul crizei ucrainene, conform știrileprotv.ro.

Un calcul mai practic arată că, din moment ce într-un metru cub încap aproximativ 90 de milioane de dolari în bancnote de 100, iar un europalet obișnuit conține 1,8 metri cubi de produse, deci undeva la 160 de milioane de dolari și un TIR poate transporta 14 europaleți, înseamnă că cele 5 miliarde de dolari cash importate de Rusia ar fi încăput în 31 de europaleți, adică în două TIR–uri burdușite cu europaleți.

Importurile de cash ale Rusiei sunt în general mai ales sub formă de dolari, pe care mulţi ruşi îi preferă ca protecţie faţă de devalorizarea rublei sau faţă de creşterea inflaţiei – efecte probabile ale eventualelor sancţiuni.

Valeri Piven, director în cadrul ACRA, a declarat agenţiei Reuters că din calculele bazate pe rapoartele tehnice depuse lunar de băncile comerciale la banca centrală a Rusiei reiese de asemenea că în noiembrie s-au importat bancnote în valoare de 2,1 miliarde de dolari.

Printre sancțiuni, interzicerea accesului băncilor rusești la tranzacțiile cu dolari

Printre sancţiunile luate în considerare de SUA se numără şi interzicerea accesului băncilor ruse la tranzacţiile cu dolari şi reducerea capacităţii instituţiilor financiare respective de a-şi onora obligaţiile denominate în dolari, arată surse ale Reuters.

Piven a explicat că raportul dintre activele şi pasivele în valută ale băncilor comerciale sunt reglementate de banca centrală a Rusiei şi nu constituie în momentul de faţă un motiv de îngrijorare. Creşterea importurilor de numerar este mai degrabă legată de o posibilă creştere a cererii, a apreciat el.

Banca centrală a refuzat să comenteze. Conform datelor băncii, aproximativ jumătate din activele şi pasivele în valută ale Rusiei – 100 de miliarde, respectiv 70 de miliarde de dolari – sunt în monedă SUA, nivel în scădere de la 80% în 2002 şi 70% la începutul lui 2014.

Reuters reaminteşte că la sfârşitul lui 2014 s-au adus în Rusia 18 miliarde de dolari cash, în timp ce cursul rublei se prăbuşea după anexarea Crimeei. Acum, Moscova neagă că ar intenţiona să atace Ucraina, dar Occidentul este îngrijorat de această posibilitate.

Băncile din Rusia își transferă una alteia dolari pe plan intern

Ministerul de finanţe de la Moscova şi cele mai mari bănci ruse – Sberbank, VTB, VEB şi Gazprombank – nominalizate luni de Reuters ca posibile ţinte ale sancţiunilor nu au răspuns solicitărilor agenţiei de a comenta.

Ministerul a comunicat săptămâna trecută că în cazul unor sancţiuni va asigura toate pasivele băncilor, inclusiv în valută, însă este posibil ca pieţele să devină temporar mai volatile.

După ce unii oficiali americani au menţionat pentru prima dată posibilitatea unor sancţiuni împotriva Rusiei acum câţiva ani, băncile ruse şi-au deschis conturi corespondente care le permit să îşi transfere unele altora dolari pe plan intern, cu condiţia să rămână cel puţin un creditor important neafectat de sancţiuni, arată surse ale agenţiei Reuters.

Ultima oră