Jocurile Olimpice de la Beijing s-au încheiat - Steagul a fost predat italienilor de la Milano Cortina

Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing au fost declarate închise în mod oficial, duminică, punând capăt unei ediții ce care va rămâne în istorie pentru măsurile extreme luate împotriva COVID-19 și pentru indignarea provocată de scandalul de dopaj al patinatoarei ruse Kamila Valieva.

Președintele chinez Xi Jinping a fost prezent la ceremonia de închidere de pe stadionul„ Cuibul de Pasăre”, unde steagul olimpic a fost înmânat echipei Milan-Cortina, gazda viitoarei ediții a competiției.

Jocurile Olimpice de la Beijing s-au încheiat - Steagul a fost predat italienilor de la Milano Cortina

Jocurile Olimpice au fost umbrite de implicarea politică, cu mai multe țări care au organizat un boicot diplomatic din cauza situației drepturilor omului din China și a spectrului invaziei Ucrainei de către Rusia. Președintele rus Vladimir Putin a participat la ceremonia de deschidere în semn de solidaritate cu Xi împotriva Occidentului.

Cu toate acestea, China a fost scutită de proteste din partea concurenților cu privire la tratamentul aplicat minorității musulmane uigure, iar miile de jurnaliști străini prezenți au fost blocați în interiorul circuitului închis, neputând să relateze mai pe larg despre situația de la fața locului.

Bula bine închisă a împiedicat răspândirea noului coronavirus la Jocurile Olimpice sau în comunitate, justificând politica de zero-COVID.

Cu toate acestea, mulți atleți și-au văzut visele olimpice spulberate de testele pozitive care i-au împiedicat să concureze.

Zeci de sportivi au avut pregătirile afectate de izolarea forțată, ceea ce i-a determinat pe oficialii echipelor și pe sportivi să ceară îmbunătățirea condițiilor, inclusiv mâncare mai bună, internet, echipament de antrenament și mai mult spațiu.

Pe zăpadă, Eileen Gu, o schioare de 18 ani, născută în San Francisco, a câștigat două medalii de aur și una de argint pentru țara gazdă, China, confirmând astfel entuziasmul generat de zecile de contracte de sponsorizare și făcând din ea imaginea tinerească a Jocurilor, chiar dacă succesul ei a ridicat semne de întrebare cu privire la naționalitate.

Performanța lui Gu este un avantaj pentru dezvoltarea sporturilor de zăpadă în China. Președintele Xi speră ca găzduirea Jocurilor să ducă la implicarea a cel puțin 300 de milioane de oameni în sporturile de iarnă.

Ceremonia de închidere a început cu flacăra olimpică suspendată în interiorul unui fulg de zăpadă uriaș coborât pe suprafața stadionului, în timp ce copiii țineau lanterne în formă de fulg de zăpadă, pe melodia „Twinkle, Twinkle Little Star”.

Președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a fost așezat alături de președintele Xi Jinping, dar cu distanțarea socială de rigoare.

Pe o parte a stadionului, care era aproximativ pe jumătate plină, felinare roșii chinezești și-au proiectat lumina, în timp ce sportivii olimpici au intrat în masă pe melodia „Oda bucuriei”, dansând și făcându-și selfie-uri. Echipa chineză a atras aplauze care au devenit și mai puternice atunci când Gu a a apărut pe ecran.

Xi și soția sa, Peng Liyuan, s-au alăturat aplauzelor, iar Xi a fost arătat mai târziu privind prin binoclu la spectacolul sportivilor care pășeau pe podeaua vastului stadion.

Mai târziu, un grup de 365 de persoane și-au luat rămas bun cu o crenguță de salcie verde strălucitoare, punând în scenă un gest tradițional chinezesc de regret pentru despărțire.

Cele nouă medalii de aur ale Chinei au depășit așteptările, plasând-o pe locul al treilea, în timp ce Norvegia, o mare putere în sporturile de iarnă, cu o populație de doar 5,5 milioane de locuitori, a obținut un număr record de 16 medalii.

În timp ce Xi a oferit un spectacol pentru un public chinez care nu a putut asista, milioane de americani nu s-au arătat interesați de ceremnie, iar audiența televizată a fost mult mai mică decât în timpul Jocurilor de la Pyeongchang din 2018.

Cea mai mare moștenire a Jocurilor Olimpice de la Beijing va fi controversa din jurul patinatoarei Kamila Valieva, care a cedat sub presiune la ultima sa evoluție, dar și indignarea îndreptată către oficialii sportivi ruși și implivcarea n fenomenul de dopaj al Rusiei, care dealtfel au dus la interzicerea evoluției acestora sub steagul Rusiei.

Valieva a fost depistată pozitiv la un test de dopaj, la campionatele naționale din decembrie, dar rezultatul a fost dezvăluit abia pe 8 februarie, la o zi după ce a ajutat Comitetul Olimpic Rus (ROC) să câștige proba pe echipe.

Cu toate acestea, i s-a permis să participe în proba de simplu, dar a terminat pe locul patru, performanța sa plină de erori provocând o reacție dură din partea antrenorului ei, Eteri Tutberidze, despre care președintele CIO Thomas Bach, a declarat ulterior că a considerat-o „înfiorătoare”.

Saga, care a dominat Jocurile, a redeschis dezbaterea privind caracterul adecvat al mediului olimpic pentru minori și a determinat cea mai importantă autoritate antidoping din lume să investigheze anturajul Valievei.

Jocurile de la Beijing, care au început la 4 februarie, au fost a doua Olimpiadă din era COVID-19, desfășurându-se la timp, dar fără spectatori plătitori, după ce Jocurile de vară de la Tokyo au fost amânate cu un an.

Înainte ca Milano-Cortina să organizeze Jocurile de iarnă din 2026, Parisul găzduiește Jocurile de vară, Tony Estanguet, președintele Paris 2024, promițând că următoarea ediție de vară va fi o „lumină la capătul tunelului” olimpic.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică