tensiunea crește în ucraina - franța și germania cer cetățenilor lor să părăsească urgent această țară

Germania și Franța le cer cetățenilor lor să părăsească teritoriul Ucrainei cât mai repede. Situația este din ce în ce mai tensionată în regiunile separatiste din Ucraina. S-a folosit artileria grea, interzisă prin acordurile de la Minsk.

Ministerul de externe de la Berlin le-a cerut, sâmbătă, cetăţenilor germani să părăsească imediat Ucraina, în contextul creşterii tensiunilor ruso-ucrainene, informează Reuters.

„Cetăţenii germani sunt îndemnaţi să părăsească Ucraina acum”, a transmis Ministerul de Externe.

„O confruntare militară este posibilă în orice moment”, a avertizat diplomaţia germană.

Şi alte ţări, printre care SUA şi Marea Britanie, le-au cerut cetăţenilor lor să părăsească de îndată teritoriul Ucrainei. Un mesaj similar a fost transmis, sâmbătă, și de ministerul francez de externe.

Obuze de mortier au explodat în apropierea ministrului de interne ucrainean, Denis Monastîrski, în timpul deplasării sale pe linia de front din estul ţării, au constatat sâmbătă jurnalişti ai AFP, conform Agerpres.

Nu s-au semnalat răniţi.

Incidentul s-a produs lângă satul Novoluganske, pe linia de front cu separatiştii susţinuţi de Rusia, unde mai mulţi responsabili ucraineni s-au deplasat în contextul tensiunilor cu Moscova.

870 de încălcări ale armistiţiului înregistrate în ultima zi în Donbas

În regiunea Donbas au fost înregistrate, în ultimele 24 de ore, 870 de încălcări ale acordului de încetare a focului, dintre care 654 au fost explozii, conform unui raport întocmit de echipele de monitorizare ale OSCE aflate în regiune. Un număr de 222 de încălcări ale focului s-au înregistrat în Doneţk şi 648 în Luhansk.

Regiunea Rostov de la frontiera Rusiei cu Ucraina a declarat sâmbătă starea de urgenţă, din cauza afluxului de refugiaţi din estul Ucrainei, unde regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk au ordonat evacuarea civililor.

Un militar ucrainean a fost ucis sâmbătă dimineaţă într-un bombardament realizat de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, anunţă ministerul Apărării de la Kiev, informează Reuters.

Mobilizarea generală în Donețk și Lugansk
După evacuarea generală a civililor, în Donețk începe mobilizarea generală a celor gata să lupte. Anunțul a fost făcut în urmă cu scurt timp de liderul separatiștilor de acolo.

„Fac apel la concetăţenii rezervişti să se prezinte la birourile de încorporare. Astăzi am semnat decretul de mobilizare generală”, a declarat Denis Puşilin într-o înregistrare video.

Anunţul a fost făcut în contextul „creşterii spectaculoase” a încălcărilor armistiţiului din estul Ucrainei, raportată cu câteva ore mai devreme de observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Conform paginii de Facebook a armatei ucrainene, citată de Reuters, separatiştii pro-ruşi au încălcat armistiţiul de cel puţin 12 ori sâmbătă dimineaţa şi de 66 de ori în ultimele 24 de ore, deschizând focul asupra a peste 20 de aşezări. Militarii susţin că rebelii au folosit inclusiv artileria grea, interzisă prin acordurile de la Minsk.

Ambasada Marii Britanii din Ucraina se mută din Kiev
Ambasada britanică de la Kiev se relochează temporar iar personalul operează din biroul ambasadei din Liov, a anunțat guvernul de la Londra, potrivit BBC.

„Cetățenii britanici din Ucraina ar trebui să plece acum cât timp sunt disponibile căile comerciale”, a transmis Biroul pentru Externe, Commonwealth și Dezvoltare de la Londra.

Serviciile ucrainene susțin că Rusia a minat principalele puncte de infrastructură din Donețk
„Serviciul de informații militare al Ucrainei are informații cu privire la minarea unui număr de obiective de infrastructură socială în Donețk de către serviciile speciale ruse pentru a le arunca în aer”, se arată în mesajul transmis pe pagina de Twitter în engleză a spionajului militar ucrainean.

 

Ultima oră

Comentariul meu