Șoferii care își împrumută mașina pot răspunde chiar penal, în unele cazuri. Asta pe lângă faptul că se pot alege cu autoturismul avariat în cazul în care o dau unui conducător neexperimentat.
Răspunderea penală a celor care împrumută maşina apare atunci când persoanele nu deţin permis de conducere sau îl au suspendat. Aceeași situație este atunci când la volanul unei maşini este depistată o persoană sub influenţa alcoolului sau sub influenţa substanţelor psihoactive. Deținătorul mașinii riscă pedeapsa cu închisoarea de la șase luni la trei ani sau amendă penală, scrie promotor.ro
La cererea poliției rutiere, șoferii care împrumută mașina trebuie sa colaboreze cu poliția în cel mult 20 de zile de la solicitarea acestora.
Obligațiile șoferilor care îşi împrumută mașina
Art. 39 –La solicitarea poliției rutiere, proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice.
Termenul indicat în cuprinsul solicitării nu poate fi mai mic de 20 de zile, calculat începând cu ziua imediat următoare celei în care se transmite solicitarea.
Obligația de a comunica datele de identificare se consideră îndeplinită dacă proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul comunică:
a) numele și prenumele persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice;
b) codul numeric personal al persoanei respective sau numărul permisului de conducere al acesteia.
Persoana care împrumută mașina trebuie să mai știe că, în urma unui accident din vina șoferului care i-a condus autoturismul, asigurarea obligatorie RCA va crește din perspectiva factorului bonus/malus.
Potrivit dreptului comun, proprietarul unui bun trebuie să asigure paza juridică a acestuia, atât din punct de vedere material, cât și în ceea ce privește folosirea efectivă a acestuia. Din această perspectivă, proprietarului unui vehicul îi revine responsabilitatea de a cunoaște persoana care îi conduce vehiculul.
Ce amendă riscă şoferii care îşi împrumută maşina
Persoanele care au împrumutat mașina și ignoră solicitările poliției rutiere de a comunica datele șoferului vor plăti amenda integral. Amenda pentru faptă este din clasa a patra de sancțiuni (9 – 20 de puncte-amendă) și este cuprinsă între 1.305 și 2.900 lei.
Proprietarul va primi amendă și dacă mașina împrumutată nu are RCA sau rovinietă, în cazul în care șoferul este oprit de poliție.
În 2022 există patru moduri prin care poți să plătești amenzile de circulație, și anume:
cash – la orice unitate a Trezoreriei Statului și la direcțiile de taxe și impozite locale;
cash – la ghișeele Poștei Române de pe întreg teritoriul țării;
online – pe platforma Ghișeul.ro;
online – prin intermediul unui serviciu de Internet Banking.
Având în vedere publicarea la data de 28 ianuarie, în Monitorul Oficial a Ordonanței pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, republicată, polițiștii rutieri prezintă principalele modificări care vor intra în vigoare începând cu data de 27 februarie 2022.