Ocaziile speciale din viață trebuie să fie sărbătorite așa cum se cuvine, pentru a fi transformate în amintiri frumoase. Dacă unii preferă să sărbătorească în oraș, alții se simt mult mai confortabil să petreacă acasă, cu prietenii și familia. De altfel, este o tradiție ca sărbătorile mari, așa cum sunt Paștele și Crăciunul, să fie sărbătorite mai degrabă acasă, printre cei dragi. Faptul că organizezi acasă o masă festivă nu înseamnă că nu o poți face să arate exact ca la restaurant, sau poate chiar mai bine. Pentru asta, trebuie să ții cont de câteva elemente de bază.

Cum să pregătești o masă festivă - 5 trucuri de reținut

Pregătirea mesei festive: detaliile care contează

Dacă ți-ai propus să le oferi invitaților tăi o masă cu mai multe feluri de mâncare, ai două opțiuni: fie vei găti chiar tu preparatele, fie vei apela la serviciile unei firme de catering pentru o parte dintre preparate sau chiar pentru toate.

În cazul în care ai decis să „bucătărești” chiar tu, este bine să te apuci de gătit cu 2-3 zile înainte. Iată cum:

  1. Dacă vrei să faci sarmale, le poți pregăti cu 3 zile înainte: se știe că acestea sunt mai bune dacă ingredientele vor avea timp să își întrepătrundă gusturile.
  2. Friptura la cuptor poate fi făcută cu o zi înainte. Nu va trebui decât să o încălzești înainte de a o servi. Există, însă, și anumite tipuri de friptură care se pot servi reci.
  3. Dacă pe lista ta se regăsește și piftia (de porc, de curcan etc.), o poți face chiar și cu 4 zile înainte; se va păstra foarte bine la frigider, într-un vas acoperit cu folie alimentară.
  4. Salatele cu maioneză (boeuf, a la russe, de ciuperci, de ton etc.) pot fi făcute și ornate cu 2 zile înainte.
  5. Lasă pentru ziua de sărbătoare doar pregătirea aperitivelor și a salatelor proaspete. Una dintre salatele care pot fi făcute și cu maioneză și pe care este bine să nu o faci dinainte, ci cu foarte puțin timp înainte de a o pune pe masă este salata de andive: aceasta trebuie să fie cât mai proaspătă. Același lucru este valabil și pentru salata de crudități.

Astfel, cu o bună organizare și repartizând prepararea „bucatelor” pe mai multe zile, vei evita să te extenuezi și vei fi în formă maximă la momentul petrecerii.

Aranjarea mesei festive: se pot folosi farfurii de unică folosință?

Oricât de festive și adecvat împodobite ar fi farfuriile de unică folosință, nu se recomandă ca acestea să fie folosite acasă, la ocazii speciale. Paharele și vasele de unică folosință sunt potrivite pentru ieșiri în aer liber sau pentru picnicuri în natură, nicidecum pentru a fi puse pe masa de sărbătoare.

Deși mulți optează pentru acestea chiar și acasă, pentru că este mai comod, aerul de sărbătoare are de pierdut, din acest motiv. Alege, deci, să servești preparatele în vase de porțelan sau măcar de ceramică (parte dintr-un set sau măcar identice ca formă, culoare și dimensiune), iar dacă nu ai pahare de cristal, orientează-te cel puțin către cele din sticlă, cu un aspect de sărbătoare.

Dacă te numeri printre persoanele care gătesc în mod constant și adună multe vase de spălat, poți vedea aici modele variate de mașini de spălat vase încorporabile de la Ideall.ro, care îți pot ușura considerabil munca de zi cu zi și te vor scăpa de o grijă în plus și în situațiile în care vei invita la masă  mai multe persoane.

Nu uita să acoperi masa cu o față de masă potrivită, de preferat albă, cu napron și șervete de pânză colorate, asortate, de preferat uni sau în cel mult două culori. Poți așeza pe masă, pentru un plus de efect, câteva vaze mici cu flori proaspete și câteva decorațiuni adecvate. Astfel, rețeta mesei tale festive va fi completă!

 

Sursa foto: Pixabay.com

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică