A fost descoperită o specie rară de rechin-fantomă

Oamenii de ştiinţă din Noua Zeelandă au descoperit un pui de rechin-fantomă, o specie de peşte puţin cunoscută care trăieşte în adâncurile întunecate ale oceanului.

Rechinul nou-născut a fost colectat la o adâncime de aproximativ 1,2 km sub apă, în apropiere de Insula de Sud. Oamenii de ştiinţă spun că descoperirea aprofundează înţelegerea stadiului juvenil al speciei.

Calificând-o drept o „descoperire extraordinară”, Dr. Brit Fanucci, membru al echipei, a declarat că descoperirea a fost făcută din greşeală în timp ce se efectua o cercetare cu traul a populaţiilor subacvatice.

„Speciile de adâncime sunt, în general, greu de găsit şi, ca şi rechinii-fantomă în special, tind să fie destul de criptice”, a declarat ea pentru BBC. „Aşa că pur şi simplu nu le vedem foarte des”.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul Naţional de Cercetare a Apei şi Atmosferei cred că puiul de rechin a eclozat recent, deoarece burta sa era încă plină de gălbenuş de ou.

Embrionii rechinilor fantomă se dezvoltă în capsule de ouă depuse pe fundul mării şi se hrănesc cu un gălbenuş până când sunt gata să eclozeze.

Dr. Finucci a declarat că tinerii rechini fantomă pot prezenta caracteristici diferite faţă de versiunile lor adulte, ceea ce face ca descoperirea să fie mai semnificativă. „Tinerii pot trăi în habitate foarte diferite, … pot avea diete diferite, pot chiar să arate foarte diferit faţă de adulţi. Descoperirea puiului ne ajută să înţelegem mai bine biologia şi o parte din ecologia speciei”, a spus ea.

Dr. Finucci a declarat că primul pas va fi să afle specia puiului de rechin. „Vom lua o mică mostră de ţesut şi vom face o analiză genetică aleatorie”, a spus ea. „Apoi vom face o morfometrie sau măsurători corporale, de asemenea, care ne vor ajuta să evaluăm la ce specie ne uităm”.

Rechinii-fantomă nu sunt rechini adevăraţi, ci o specie de peşti strâns înrudiţi cu rechinii şi razele. Ei sunt cartilaginoşi, ceea ce înseamnă că scheletul lor este compus în principal din cartilagii, ceea ce le conferă o calitate stranie, eterică.

Majoritatea speciilor de rechin-fantomă locuiesc în adâncurile mării, deşi o mână de specii preferă să trăiască în apele de coastă de mică adâncime.

Ultima oră