Secretarul general al NATO spune că până acum nu a văzut niciun semn al reducerii prezenței militare rusești în apropiere de frontierele Ucrainei și cere oficial Moscovei să retragă atât militarii, cât și armanentul. Pe de altă pate, el spune că eforturile diplomatice oferă „motive pentru un optimism prudent”.
Declarația vine după ce Ministerul rus al Apărării a anunțat că o parte din trupele poziționate la granița cu Ucraina se întorc la bazele lor, după încheierea unor exerciții militare.
„Nu am văzut niciun semn al reducerii prezenței militare rusești la granița cu Ucraina, dar vom continua să monitorizăm situația. Vom urmări să vedem ce face Rusia”, a spus Stoltenberg într-o conferință de presă.
„Anunță că retrag trupe, dar armamentul rămâne acolo. Mișcarea acestor trupe nu reprezintă o retragere clară”, a adăugat el.
Stoltenberg a cerut oficial Rusiei să-și retragă atât trupele, cât și tehnica militară din apropierea frontierelor.
„Cu toată această tehnică militară, Rusia poate invada Ucraina fără efort suplimentar, în orice moment”, a continuat Stoltenberg.
Secretarul general al NATO a adaugat că „semnalele” venite de la Moscova în ceea ce privește eforturile diplomatice oferă „motive pentru un optimism prudent”.
În ultimele luni, Rusia a masat peste 100.000 de militari în apropierea granițelor cu Ucraina.
„Există semnale din partea Moscovei pentru o continuare a diplomaţiei. Acest lucru îndeamnă la un optimism prudent, însă desfăşurarea de trupe de către Rusia nu permite o reducere a tensiunilor atât timp cât echipamentele grele rămân pe teren”, a explicat Stoltenberg.
El a mai spus că NATO încă aşteaptă răspunsul Rusiei la propunerile sale privind securitatea.
„Sperăm că vom obţine în curând un răspuns de la Rusia la scrisoarea noastră”, a spus Stoltenberg, adăugând că situaţia actuală încă reprezintă „cea mai gravă criză de securitate cu care se confruntă Europa de decenii”.