belgienii vor avea dreptul să lucreze patru zile pe săptămână
Sursa Foto - Pixabay

Angajații din Belgia vor avea  în curând o săptămână lucrătoare de patru zile în cadrul unei serii de reforme pe piața muncii anunțate marți de guvern, scrie Euronews.

Pachetul de reforme agreat de guvernul de coaliție al țării va acorda, de asemenea, angajaților dreptul de a opri dispozitivele de la muncă și de a ignora mesajele legate de muncă după orele de program, fără teama de represalii.

“Am trecut prin doi ani grei. Cu acest acord, am stabilit o direcție pentru o economie mai inovatoare, mai durabilă și mai digitală. Scopul este de a putea face oamenii și afacerile mai puternice”, a declarat premierul belgian Alexander de Croo în cadrul unei conferințe de presă.

Echilibru între viață și profesie

O parte semnificativă a noilor reforme ale pieței muncii din Belgia au un impact asupra echilibrului dintre viața profesională și cea privată a angajaților atât din sectorul public, cât și din cel privat.

Săptămâna de patru zile convenită de guvernul federal al țării le va oferi angajaților posibilitatea de a solicita o săptămână de patru zile companiei.

„Acest lucru trebuie făcut la cererea angajatului, angajatorul oferind motive temeinice pentru orice refuz”, a declarat ministrul belgian al muncii Pierre-Yves Dermagne în conferința de presă.

În cadrul sistemului belgian, angajații ar putea să își schimbe actuala săptămână de cinci zile în patru zile lucrătoare. În practică, aceasta înseamnă menținerea unei săptămâni de lucru de 38 de ore, cu o zi liberă suplimentară care compensează zilele de lucru mai lungi.

De asemenea, angajații vor putea solicita programe de lucru variabile, reînnoibile la fiecare șase luni. Perioada minimă de preaviz pentru ture se schimbă și ea, companiile fiind acum obligate să furnizeze programul cu cel puțin șapte zile înainte.

„Acest lucru ar fi de folos celor care doresc să petreacă mai mult timp cu copiii lor”, a spus Dermagne într-un comunicat, adăugând că propunerile ar fi de ajutor în special pentru părinții divorțați sau separați care au custodia copiilor.

Fără telefon

În ianuarie, funcționarilor publici care lucrează pentru guvernul federal al Belgiei li s-a dat dreptul de a-și închide dispozitivele de muncă și să ignore mesajele după ce au terminat programul fără represalii din partea șefilor.

Acum, toți angajații belgieni, inclusiv cei din sectorul privat, vor primi același drept, a spus Dermagne marți.

“Granița dintre muncă și viața privată devine din ce în ce mai poroasă. Aceste cereri neîncetate pot dăuna sănătății fizice și psihice a angajatului”, a spus el.

În practică, noua lege se va aplica tuturor angajatorilor cu peste 20 de angajați.

Munca pe platformă este reglementată

Pachetul de reformă vizează, de asemenea, lucrătorii de pe platforme precum Uber, Deliveroo, Just Eat Takeaway primind asigurare împotriva accidentelor de muncă și reguli mai clare care definesc cine este – și nu – angajat pe cont propriu.

În Belgia, angajații platformei care îndeplinesc trei din opt criterii – inclusiv cei a căror performanță în muncă este monitorizată, care nu pot refuza locurile de muncă sau a căror plată este decisă de companie – vor fi acum considerați angajați cu drept de concediu medical și concediu plătit.

Regulile nu împiedică pe nimeni să lucreze ca freelancer sau antreprenor, a spus ministrul afacerilor sociale, Frank Vandenbroucke.

„Dacă cineva dorește să lucreze ca liber profesionist, o poate face și va avea mai multă autonomie”, a spus el.

Ultima oră

Comentariul meu