USR Sibiu susține modificarea legislației pentru ca salvamontiștii să poată folosi girofarurile la intervenții
foto: arhivă

Mii de persoane au semnat o petiție pentru modificarea legislației astfel încât salvamontiștii din România să poată folosi mașinile cu semnalele acustice și luminoase atunci când se deplasează cptre intervenții. USR Sibiu anunță că s-a implicat în promovarea inițiativei legislative.

USR Sibiu s-a implicat în promovarea inițiativei legislative cu privire la serviciile de salvatori montani, care de ani de zile așteaptă ca un proiect de lege să fie ”dezgropat” din procesul legislativ, o modificare minoră a Codului Rutier, dar cu implicații majore în salvarea vieților.

Legislaţia rutieră actuală exclude autospecialele salvamontiștilor din categoria vehiculelor de intervenție care au drept de deplasare prioritară, cu folosirea sistemelor de avertizare acustică și luminoasă, atunci când sunt solicitate la misiuni de salvare.

CITEȘTE ȘI: Salvamontiștii sibieni solicită modificarea legislației pentru folosirea girofarurilor  

Deplasările în trafic se fac în regim civil, cu respectarea tuturor restricțiilor de viteză, ceea ce îngreunează misiunile și afectează timpul de răspuns la acțiune. Nu de puține ori serviciile de salvatori montani execută misiuni comune de căutare și salvare, la care participă echipaje din mai multe județe.

Turismul montan crește în ponderea preferințelor oamenilor, fie că sunt drumeții pe trasee sau sporturi de iarnă și pentru siguranța turiștilor este important ca echipajele de salvare să poată să ajungă rapid la incidentele semnalate.

Serviciul public județean Salvamont Sibiu execută intervenții în 3 masive montane pe raza județului: Făgăraș, Cindrel și Lotru. Domeniile schiabile se află la distanță unele de altele, între Sibiu și Bâlea sunt 77 de kilometri, traficul este intens pe DN spre Brașov și Transfăgărășan.

„Presa locală ne-a atras atenția, prin publicarea petiției care apelează la suportul civic pentru a face cunoscute dificultățile Salvamont de a ajunge rapid la intervenții fără mijloace de avertizare sonoră. Este un paradox legislativ, autospecialele tip ambulanță din dotare sunt echipate cu sisteme de avertizare, însă este interzisă utilizarea lor. În toată Europa numai Salvamont România nu beneficiază de această facilitate, cu toate că apelurile sunt preluate și distribuite prin dispeceratele serviciilor de urgență 112. Oamenii din Salvamont merită tot respectul și sprijinul nostru. Am înaintat spre grupul parlamentar USR solicitarea de a depune eforturi la nivelul legislativului pentru a susține serviciile Salvamont. Inițiativa a fost preluată de colegii noștri deputați Oana Silvia Țoiu și Cristian Ichim, membru în comisia de transporturi din Camera Deputaților, care au elaborat un nou proiect care va intra cu celeritate în circuit spre a fi adoptat”, a declarat Emil Ciotloș, președintele Filialei Locale USR Sibiu.

Ultima oră