un sibian a făcut efectele vizuale "dune" şi la ultimul "james bond" - ambele filme sunt nominalizate la oscar

Sibianul Paul Arion a condus echipa de o sută de tehnicieni şi artişti ce au realizat efectele vizuale pentru ultimul film cu James Bond dar şi pentru Dune, ele două mega producţii nominalizate anul acesta la premiile Oscar. Paul Arion a emigrat din România la începutul anilor 2000, iar acum lucrează cu marii regizori de la Hollywood.

Paul are 45 de ani, s-a născut în Sibiu, dar s-a mutat în Canada în 2001, unde a locuit 7 ani, apoi a ales să trăiască în Londra, transmite TVR.

un sibian a făcut efectele vizuale "dune" şi la ultimul "james bond" - ambele filme sunt nominalizate la oscar

El este omul care face ca ideile unora dintre marii regizori de la Hollywood să prindă viață pe ecran. E responsabil de efectele vizuale și digitale.

Fără el și cei o sută de oameni din echipa sa, scenele din megaproducția Dune, nominalizată la Oscar, nu ar fi fost posibile. Luni de zile au lucrat pentru ca lumea imaginată de Frank Herbert să ajungă pe ecran.

„Efectele vizuale la nivelul Dune se execută în echipe foarte mari. Echipa mea din Canada și India a fost implicată în execuția filmului Dune, experiența cea mai bună de fapt este să faci parte din acel proiect. Vesiunea asta, părerea mea, este una din cele mai bune interpretări ale universului Dune. Fazele de pe planetă, înainte de atac când aterizează pe planetă au fost uimitoare”, spune Paul Arion, specialist în efecte vizuale.

video
play-sharp-fill

Patru filme la care a lucrat au luat premii Oscar, printre care Tenet și Cartea Junglei. Dar cea mai mare provocare a fost ultimul film din seria James Bond. Paul și echipa lui de tehnicieni și artiști s-au ocupat de toate scenele de acțiune în care e implicat Agentul 007.

„Dacă mai țineți minte, este o fază cu avionul, când pleacă cu avionul. Se filmează în mai multe zile, mai multe părți ale cadrelor care la sfârșit se combină digital. Ca și cum ar fi două lumi una peste alta și noi, ca magicienii, nu trebuie să se vadă iluzia de film.”, mai spune Paul Arion.

Drumul spre succes nu a fost ușor, a învățat singur să creeze efectele vizuale și a muncit ani la rând pentru a-i convinge pe marii regizori să îi dea pe mână producții de sute de milioane de dolari.

„Tot timpul nu am renunțat la visul și părerea mea e că e important, e important să îți menții visul în cap.”, a încheiat Paul Arion.

Paul a regizat și a produs de curând primul lui film, un SF premiat la un prestigios festival din New York. A ales o coloană sonoră care să îi amintească de România.

Paul e dovada că, oricât de mari sunt provocările și țintele pe care ni le stabilim, niciodată nu trebuie să renunțăm.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică