număr record de animale fără stăpân salvate de pe străzile sibiului - ”zilnic primim zeci de solicitări”

Animal Life este în prezent cel mai mare centru din Sibiu pentru animalele străzii. Asociația a luat naștere în 2006, iar adăpostul este situat în Dealul Gușteriței. Anul trecut, chiar în condiții de pandemie, au fost preluate de pe străzi 758 de câini și pisici, care erau abandonate.

De asemenea, există multe familii temporare care ajută cu cazarea animalelor până la adopție și cabinete veterinare în care se gătesc  zilnic animalele asociației. Activitatea asociației se rezumă la aprovizionarea cu mâncare, oferirea asistenței veterinare în satele din Județ, gestionarea adăposturilor.

Bazele asociației au fost puse cu doar șapte oameni care au dorit să ajute. Motorul acestui demers a fost  Ana-Maria Benedek Sârbu, care a rămas încă în asociație pe poziția de vicepreședinte.  Andreea Roseti, președinta Animal Life, povestește că, în timp ce unii au plecat, alții au rămas, dar dorința din care a apărut asociația, aceea de a ajuta cât mai multe animale care au nevoie, nu s-a schimbat. „Unul  dintre motivele pentru care Animal Life a reușit și reușește încă “trăiască” sunt oamenii minunați care au continuat ni se alăture de-a lungul anilor. ” declară Andreea Roseti.număr record de animale fără stăpân salvate de pe străzile sibiului - ”zilnic primim zeci de solicitări”

Sute de animale salvate de la moarte

De-a lungul anilor, asociația a reușit să crească tot mai mult numărul de animale  pe care le-a ajutat, preluat, castrat. Anul trecut, chiar în condiții de pandemie, au fost preluate de pe străzi 758 de câini și pisici, au fost adoptate 661 și castrate 1888.

Cea ce nu se regăsește în statistici este numărul animalelor pe care le-am ajutat cu mâncare și tratamente veterinare, animale cu stăpân: sunt persoane care nu își pot permite tratamentul pentru animale și acolo intervenim noi. Dar acest tip de ajutor este greu de exprimat în cifre” precizează președinta Animal Life.număr record de animale fără stăpân salvate de pe străzile sibiului - ”zilnic primim zeci de solicitări”

Castrarea  animalelor de companie este singura metodă  de a reduce numărul animalelor fără stăpân. După spusele președintei asociației, țările care nu se mai confruntă cu o problemă a animalelor fără stăpân au implementat deja zeci de programe de castrare, microcipare și pedepsire a abandonului și a cruzimii, demonstrând că este singura metodă care, aplicată consecvent aduce rezultate.

Da, noi ne ocupăm de castrarea animalelor de companie încă de la înființare. Primele campanii le-am făcut în cabinetele câtorva medici din Sibiu, cu echipe de medici din SUA și București care au făcut demonstrații și traininguri pentru ca metoda modernă de castrare a câinilor și pisicilor să poată fi preluată și aici. A fost un drum lung, care ne-a adus unde suntem astăzi: anual castrăm în cabinetele din Sibiu, dar și în satele din județ, cu echipe de medici dedicați, peste 1000 de animale. Costurile pentru activitatea noastră sunt acoperire din donații, din sponsorizările unor companii care ne-au înțeles misiunea și aici amintim Regnology, GLS, Inteligent IT, Marquardt, Tegero dar și mulți alții, din redirecționarea a 3,5% și nu în ultimul rând, din eforturile noastre și ale susținătorilor noștri de la Maratonul Internațional Sibiu. Asociațiile partenere din Germania ne ajută, de asemenea, la fel banca de alimente pentru animale amplasată la Hornbach”menționează Andreea Roseti.număr record de animale fără stăpân salvate de pe străzile sibiului - ”zilnic primim zeci de solicitări”

Zeci de solicitări zilnice

În prezent are loc o strângere de fonduri prin donarea unui procent de 3,5% din impozitul pe venit, campanie despre care președinta asociației spune că este de cea mai mare importanță pentru asociație deoarece animalele au nevoie constant de hrană, îngrijire, tratamente, operații. Un lucru pe care a ținut să-l precizeze este faptul că este foarte important ca fiecare dintre noi să ajutăm acolo unde simțim nevoia, fiind un mecanism simplu prin care fiecare dintre noi putem investi în comunitatea noastră, ajutând oamenii care o fac să fie bună.

Sibienii au crescut cu noi și noi cu ei. Împreună am învățat să vedem cu adevărat animalele de lângă noi, să schimbăm ce înseamnă ”normal” și ”anormal”. La începutul activității noastre erau rare cazurile când cineva se implica, acum abia facem față apelurilor. Primim ajutor, într-adevăr, dar animalele au nevoie de cât mai mulți oameni buni și încă numărul animalelor care au nevoie de ajutor este mai mare decât numărul oamenilor care vor să ajute. Știm sigur că ne îndreptăm către direcția bună, cu tot mai mulți oameni empatici, cu tot mai mulți oameni care încep să înțeleagă.” declară președinta asociației.

Zilnic, asociația primește peste 50 de mesaje și apeluri telefonice, ceea ce demonstrează implicarea comunității.număr record de animale fără stăpân salvate de pe străzile sibiului - ”zilnic primim zeci de solicitări”

Planuri ambițioase pentru viitor

Planurile de viitor ale asociației includ un sanctuar pentru animalele de fermă. Unul dintre impedimente este faptul că, în ultimii doi ani, membrii asociației au realizat că nu totul depinde de munca și buna credință a membrilor. În prezent asociația caută un teren, o fermă sau o gospodărie în apropierea orașului, unde să poată pune bazele îndeplinirii acestui vis. Alte planuri pe termen mai scurt includ extinderea campaniilor de castrări în cât mai multe sate din județ. Până acum, au ajuns în Șura Mică, Șura Mare, Rusciori, Rășinari, Apoș, localități unde la fiecare campanie au ajuns animale din tot județul.

Aceasta consideră că Sibiul este un oraș care trebuie să crească sănătos, să construiască comunități de oameni buni care să se ajute între ei și să înțeleagă responsabilitățile de cetățeni. Printre responsabilitățile acestea se numără responsabilitatea pentru animalul tău. Animalele fără stăpân sunt oglinda noastră și doar un efect al gândirii noastre și a vieții pe care o ducem. Mai puține animale fără stăpân înseamnă oameni mai buni.

Andreea Roseti ne-a dezvăluit și de unde are această dragoste față de animale.

O simți sau nu o simți. Oricine poate simți dragoste față de animale atunci când începe cu adevărat să le vadă ți să le înțeleagă. Animalele simt la fel ca și noi iubire, bucurie, durere, foame și frig și sunt chiar capabile să se sacrifice pentru stăpânul lor. Se vorbește mai mult despre animale de companie, dar ar fi bine să înțelegem cât de minunate, complexe și uimitoare sunt toate animalele, de la cai la găini și de la câini la lupi.”

 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Lumea se plange ca ii suna degeaba si voi ii laudati ca au salvat sute de animale. Eu insami am avut o astfel de experienta neplacuta cu ei.