joe biden a anunțat aliații sua că putin va invada ucraina - statele își indeamnă cetățenii să părăsească țara video
Foto wgntv.com

Statele Unite consideră că Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina și le-a transmis acest ordin generalilor săi. Acest lucru i-a anunțat vineri, președintele Statelor Unite, Joe Biden, pe aliații europeni și Canada, potrivit ziarului britanic The Guardian.

La convorbirea telefonică cu Joe Biden de vineri după amiază, a participat și președintele Klaus Iohannis. Potrivit televiziunii publice PBS, serviciile de informații americane cred că războiul va începe săptămâna viitoare, cu două zile de bombardamente și război electronic urmate de o invazie terestră, a doua pe care Rusia ar efectuat-o împotriva Ucrainei în opt ani.

„Amenințarea este suficient de puternică încât acesta este momentul să plecăm”, a declarat astăzi consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, la o conferință de presă la Casa Albă. Sullivan i-a îndemnat pe americanii cu domiciliul în Ucraina – doar în consulate sunt înregistrați 7.000, deși numărul real este mai mare – să părăsească țara în următoarele 48 de ore. Deși consilierul lui Biden nu a considerat invazia de la sine înțeleasă, a dat de înțeles că acesta va fi un război total, începând cu bombardamentele masive.

YouTube video

În întâlnirea telematică organizată de Biden s-au aflat șefii de guvern și de stat din Franța, Germania, Regatul Unit, Canada, România, Polonia și Italia, precum și președintele Comisiei Europene și secretarul general al NATO.

Anunțul lui Joe Biden a fost făcut public la câteva minute după ce SUA și Marea Britanie au făcut apel la cetățenii lor să părăsească ucraina. Mai exact, SUA solicită ca evacuarea să fie efectuată în 48 de ore, semn  temerii față de o incursiune rusă. Alte țări care solicită cetățenilor să plece sunt Olanda, , Japonia și Coreea de Sud. În avertismentul său, Letonia a citat „o amenințare serioasă la securitate reprezentată de Rusia”. La rândul său, UE a avertizat doar personalul diplomatic neesențial.

“Nu este o evacuare. Deocamdată, personalului neesențial i s-a oferit posibilitatea de a părăsi țara. Evaluăm în continuare situația pe măsură ce evenimentele evoluează, în conformitate cu responsabilitatea noastră față de angajații noștri și în permanentă consultare și coordonare. . cu toate statele membre”, explică el în surse europene. Ambasadorul Uniunii Europene în Ucraina a transmis vineri un mesaj tuturor subalternilor săi în care îi îndeamnă să părăsească țara cât mai curând posibil, cu excepția personalului esențial, potrivit Politico.

Între timp, la sediul Alianței Atlantice, la Bruxelles, ambasadorii NATO au fost convocați vineri după-amiază pentru o întâlnire neobișnuită în care să discute cele mai recente informații despre escalada militară rusă.

Președintele francez Emanuel Macron are programată o discuție cu Putin sâmbăta aceasta, iar Casa Albă așteaptă și o convorbire telefonică între președinții rus și american. În timp ce amenințarea unei posibile invazii s-a întărit, un înalt oficial american a anunțat că țara sa va trimite încă 3.000 de soldați în Polonia „în zilele următoare”, potrivit AFP, citat de El Mundo

Ultima oră

Comentariul meu