Moţiunea iniţiată de USR împotriva ministrului Energiei intră miercuri la vot
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, sustine declaratii de presa la finalul sedintei de guvern de miercuri, 12 ianuarie 2022. Inquam Photos / George Calin

Camera Deputaţilor va da, în şedinţa de miercuri, începând cu ora 11:30, votul final la moţiunea simplă iniţiată de USR împotriva ministrului Energiei.

Moţiunea este intitulată „Incompetenţa şi minciuna închid lumina în România. Ministrul “săptămâna viitoare” Virgil Popescu, un pericol pentru securitatea energetică a României”.

Moţiunea, iniţiată de către 51 de deputaţi USR şi depusă săptămâna trecută, arată, în cuprinsul său, „dezastrul” de la Energie, sub comanda lui Ionescu, aşadar, acesta trebuie să plece din funcţia de ministru.

„Poate nu ştiaţi, dar domnul Popescu este cel mai longeviv ministru al Energiei. Deci a avut timp să ne arate ce poate şi să facă reforme. Dar să vedem ce a făcut Virgil Popescu la minister în ultimii ani. A continuat acelaşi dezastru şi aceleaşi combinaţii din ultimii 31 de ani: a promovat în funcţii cheie din companiile de stat în energie mulţi incompetenţi cu carnet de partid, a amânat să promoveze legislaţia pentru consumatorii vulnerabili odată cu liberalizarea pieţei, a lăsat pe ‘săptămâna viitoare’ decizii care ne-au crescut dependenţa de gazul rusesc şi ne-au făcut să importăm din ce în ce mai multă energie electrică. Mai mult, acest ministru liberal a preluat cu succes de la Liviu Dragnea un discurs anti-companii private. Doar contra unora, pentru că pe altele le-a promovat până şi în PNRR”, se arată în moţiune.

Ministrul Energiei a transmis un punct de vedere în privinţa moţiunii simple depuse împotriva sa.

„Ar trebui să ne aflăm azi în faţa unei moţiuni simple, moţiune care ar trebui să fie un instrument de critică parlamentară, în schimb azi ne aflăm în faţa unei isterii politice ipocrite. Exact genul de produs pe care doar USR îl poate genera, mimând doar grija faţă de situaţia românilor. (…) Compunerea de azi a USR dovedeşte că nu şi-au făcut temele. Da, traversăm o perioadă complicată generată de creşterea preţurilor la energie la nivel mondial, criza provocată de „prietenii” noştri de la răsărit. Este o situaţie pe care nimeni nu şi-ar fi dorit-o şi pentru care niciun stat nu a fost mai bine pregătit decât altul. Iar dacă USR era atât de competent, de prevăzător şi de bine pus la punct cu politicile publice, ce i-a oprit să ne arate propunerile lor în domeniul combaterii preţurilor ridicate în perioada ianuarie-septembrie 2021?”, transmite Popescu, care spune că „la gaz, USR se pricepe ca baba şi mitraliera: cea mai mică producţie de gaz a Romgaz a fost în 2016, atunci când guvernarea era asigurată de dl Cioloş (4,2 miliarde de mc). (…) În 2021, Romgaz are o producţie mai mare cu 15% decât în 2020 adică de peste 5 miliarde de mc. În locul USR nu aş vorbi de funie…”.

Ultima oră