Sediul Primăriei Sibiu din Piața Mare a municipiului urmează să fie reabilitat. Clădirea din centrul orașului se degradează vizibil, vopseaua se scorojește, iar lemnul așezat sub acoperiș este „mâncat”. Bucăți din el au căzut, iar golurile lasă la vedere faptul că la mijloc este distrus. Reprezentanții primăriei spun că s-au făcut deja demersuri pentru o serie de lucrări de întreținere.
Clădirea Primăriei din Piața Mare a fost terminată în anul 1906, când s-a inaugurat prima Bancă de Credit Funciar. Potrivit www.sibiu-turism.ro, după primul Război Mondial a găzduit mai multe instituții de stat, printre care şi sediul Partidului Comunist de la Sibiu, apoi sediul CEC-ului, pentru ca din 2006 să fie sediul Primăriei Sibiu. Clădirea a fost reabilitată între anii 2004 și 2006, iar în interiorul acesteia s-au făcut lucrări de reabilitate și modernizare înaintea Summit-ului UE din 2019.
VEZI AICI IMAGINI CU SEDIUL PRIMĂRIEI
Cu toate aceste, clădirea se deteriorează vizibil. Reprezentanții Primăriei spun că au început demersurile pentru o serie de lucrări de întreținere în sediul principal, astfel că, în data de 28 decembrie 2021, a fost a fost încheiat un contract pentru elaborarea raportului de audit energetic, a documentației și proiectului tehnic, precum și a detaliilor de execuție și asigurarea asistenței tehnice pentru schimbarea tâmplăriei clădirii.
„Termenul de predare a documentației este de 140 de zile, depinzând însă și de obținerea avizului din partea Direcției Județene pentru Cultură Sibiu, sediul Primăriei fiind o clădire monument istoric de categoria A, obținându-se până în prezent certificatul de urbanism pentru lucrări. Prin această documentație, proiectantul va calcula și o valoare estimativă a lucrărilor necesare. După elaborarea documentației, aceasta va fi înaintată Consiliului Local pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici, iar ulterior se va demara procedura de achiziție publică pentru execuția lucrărilor”, spune Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.
Reprezentanții primăriei spun că lucrări de întreținere și reparații curente se realizează ori de câte ori este nevoie, pentru siguranță, dar și pentru conservarea aspectului clădirii, după parcurgerea etapelor pentru avizarea lucrărilor.